Cartell de la SGAE
Cartell de la SGAE
Barcelona

Societats d'autors es desmarquen de la SGAE i s'uneixen per defensar el cobrament dels cànons

Per contrarestar les crítiques que estan rebent, les principals societats que gestionen els drets d'autor han creat una associació conjunta per defensar la seva actuació. Diuen que no són cap monopoli i que la seva existència és una garantia per als creadors i els usuaris. Les crítiques, però, cada dia els plouen des de més sectors. Entre aquestes queixes hi ha la de molts promotors musicals que denuncien que la SGAE s'endú un 10% en concepte de drets d'autor. És un dels països d'Europa on aquest percentatge és més alt.

Actualitzat
Per sota hi hauria França, amb una taxa del 8,8%, i Portugal, on es carrega un 5% a cada entrada. A la part baixa de la llista hi hauria els països de tradició anglosaxona. Al Regne Unit els drets d'autor suposen el 3% del preu final de l'entrada, i als Estats Units la xifra en cap cas arriba al 0,5%. Aquestes xifres les ha recollit l'Associació de Promotors Musicals d'Espanya, que considera abusiva la taxa.

Martín Pérez, director del Festival del Mil·lenni, critica la poca transparència del sistema que fa servir la SGAE. Diu que durant els concerts no veu mai ningú de l'organisme apuntant quines cançons es toquen ni quanta estona.

El director del Taller de Músics també qüestiona els mètodes de l'entitat. Lluís Cabrera és soci de la SGAE i impulsor de l'Exgae, una plataforma molt crítica amb la societat. Es queixa que la SGAE s'estigui patrimonialitzant tant amb la compra de teatres com el Lope de Vega i el Coliseum a la Gran Via de Madrid o la rehabilitació de palauets com el del Infante don Luis a Boadilla del Monte.

Aquestes no són les úniques veus crítiques amb l'entitat. La Comissió Nacional de la Competència ha publicat un informe on aconsella al govern que acabi amb el monopoli d'entitats privades com la SGAE. En el text alerta de dades que han sorprès molts socis: la SGAE té quantitats de diners recaptats que pugen a més de 164 milions d'euros i que encara no s'han repartit entre els socis.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut