Gandesa

Els detinguts pel foc d'Horta l'haurien atiat amb bombones de càmping gas

Els dos acusats per l'incendi d'Horta de Sant Joan haurien fet servir diverses bombones de càmping gas per atiar el foc. És la tesi de la jutge de Gandesa que investiga el cas i que ha confirmat l'ordre de presó provisional per als dos imputats. En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, la magistrada assegura que hi havia 4.000 quilos de llenya al costat d'on es va originar l'incendi, i que no és creïble que s'encengués tan ràpid sense un instrument que l'atiés. La jutge desmunta els arguments dels imputats, que sempre han dit que l'incendi va ser accidental. Els dos acusats, de 26 i 27 anys, són a la presó des del 9 de gener.

Actualitzat
La jutge argumenta que la intensitat que el foc va agafar en poca estona apunta que els imputats haurien fet servir un accelerant de combustió, "com podrien ser les bombones de càmping gas que prèviament havien comprat els imputats, sense que es donés cap explicació raonable de la finalitat per a la qual les havien adquirit i no utilitzat".

A més, la magistrada considera "inversemblant" el relat dels acusats, que diuen que van encendre el foc per escalfar una llauna, en comptes de les bombones. I subratlla les "contradiccions" en què han incorregut els detinguts i les fotografies que van sortir a la llum, que els mateixos imputats van fer-se amb el foc al fons i "sense una actitud de nervis o de preocupació".

La jutge ha desestimat el recurs de les defenses i manté l'acusació d'un delicte d'incendi forestal per a Juan Antonio P. M. i Lorenzo F. M. Segons la interlocutòria, hi ha risc de fuga de tots dos. Els dos imputats no tenen feina estable ni càrregues familiars, i el primer té antecedents per violència de gènere. A més, s'enfronten a una petició de pena d'entre 1 i 5 anys de presó.

Ultimàtum i retard en la informació

En l'àmbit polític, aquest dimecres l'oposició ha exigit al president José Montilla que ordeni la creació d'una comissió d'investigació dels fets al Parlament. CiU, el PPC i C's creuen que ni Joan Saura ni Francesc Baltasar han assumit les responsabilitats que els pertoquen.

Paral·lelament, la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, ha confirmat que el cap del comandament dels Mossos no va ser informat de la mort dels bombers fins unes hores després i ha al·legat que no se'l volia posar nerviós mentre dirigia el dispositiu.
Anar al contingut