Barcelona

Saura diu que els bombers morts a Horta no van demanar que se'ls evacués

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha afirmat que els bombers del GRAF morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan van tenir plena autonomia per decidir si havien de quedar-se o no a la zona de seguretat on, finalment, els van atrapar les flames. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Saura ha remarcat que els bombers van actuar segons la informació que tenien i ha defensat que el cap del comandament va estar localitzable en tot moment, encara que ha admès que no sempre va ser el front del foc.

Actualitzat
Davant les declaracions de l'únic bomber que va sobreviure a l'incendi, que ha afirmat al diari "El País" que haurien fugit si haguessin tingut tota la informació, Joan Saura ha replicat que el cap del comandament dels bombers va estar sempre localitzable. Saura ha explicat que, en el moment que les flames van atrapar els bombers, el cap de l'operatiu estava evacuant una masia però que continuava al càrrec del dispositiu, juntament amb el responsable dels GRAF.

També ha remarcat que el grup que va trobar la mort a Horta de Sant Joan va tenir autonomia per decidir què feia, com correspon a una unitat d'elit com el GRAF. "Qui determina què es fa? Tenim gent experta i professionals, ells ho determinen, i creuen que estan segurs", ha subratllat el conseller. "No demanen cap evacuació aèria, en absolut, pensen que estan segurs, encara que després resulta que no", ha afegit Saura.

En l'informe final sobre el foc que van fer els bombers s'afirma que la zona segura que havien creat les víctimes per defensar-se de les flames estava mal ubicada i era massa petita.

El conseller d'Interior ha reiterat que no es va contradir l'explicació oficial sobre l'inici del foc perquè el cas estava sota secret de sumari. En canvi David Miquel, portaveu del Sindicat de Policia de Catalunya, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio que en altres casos el secret de sumari no ha estat obstacle per conèixer el curs de les investigacions. Miquel ha criticat que la investigació sobre l'incendi s'hagi dut amb un "secretisme excessiu" i, segons ell, hagi posat en evidència la descoordinació entre les conselleries d'Interior i Medi Ambient.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut