Barcelona

Sindicats i exhibidors signen un manifest contra la llei del cinema

Sindicats i exhibidors han firmat un manifest conjunt per la defensa dels llocs de treball i de les sales de cinema de Catalunya i en contra del projecte de llei del cinema aprovat aquesta setmana pel govern català. Els sindicats CCOO i CGT, que tenen el 77% de la representació dels treballadors a Catalunya, han signat amb el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya un manifest que denuncia "el perill que suposa el projecte de llei del cinema per a la viabilitat del sector i el futur dels seus treballadors". Per contra, la Plataforma per la Llengua ha presentat un estudi que demostra que el català es troba de forma testimonial al cinema i que cal capgirar aquesta situació per situar-nos al nivell europeu.

Actualitzat
Els signants demanen per als empleats, espectadors i empresaris de l'exhibició "el mateix respecte i compromís que l'administració ha demostrat amb altres sectors econòmics que operen a Catalunya". En el manifest també es critica el projecte de llei aprovat pel govern perquè, segons la seva opinió, "agreujarà encara més la situació dels treballadors d'un sector en què totes les parts estan fent un gran esforç per mantenir els llocs de treball i perquè no s'ha tingut en compte la realitat del sector".

Segons els seus càlculs, la legislació provocarà pèrdues econòmiques almenys del 14% en el primer any després de la seva aplicació. A més, els sindicats expressen el seu suport a l'oferta de creació d'una Xarxa de Cinemes en Català proposada pel Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya i Fedicine perquè és un bon punt de partida viable, de consens i d'aplicació immediata que augmenta sensiblement l'oferta de cinema en català a tot el país.

La Xarxa de Cinemes en Català, que també té el suport de l'Associació de Distribuïdors Independents Cinematogràfics, reuniria 53 pantalles en el mateix nombre de cines repartits per la geografia catalana, als quals assisteixen actualment prop de 2 milions d'espectadors a l'any. El departament de Cultura de la Generalitat veu "insuficient" la proposta de creació d'aquesta Xarxa de Cinemes en català, perquè l'oferta de cinema doblat en la nostra llengua passaria del 3% actual a un 8%.

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya aglutina la majoria de les empreses privades d'exhibició cinematogràfica, tant sales grans com petites. L'entitat està formada per 552 pantalles, corresponents a 91 cinemes, del total de 779 pantalles existents a Catalunya, fet que suposa un 81% de la quota de mercat.


La Plataforma per la Llengua hi dóna suport


Per contra, la Plataforma per la Llengua valora positivament el projecte de llei del cinema que acaba d'aprovar el govern català i que aviat es tramitarà al Parlament. L'entitat feia temps que denunciava la manca d'una regulació en aquest sector. La Plataforma ha presentat un estudi que demostra que el català es troba de forma testimonial al cinema i que cal capgirar aquesta situació per situar-nos al nivell europeu. Segons l'entitat, les xifres dels darrers anys demostren que si hi ha més oferta en català , la demanda creix.

La Plataforma assegura que el tracte cap a la comunitat de parla catalana és únic a Europa, i posa com a exemples els casos de Bèlgica, Suïssa o Finlàndia, on els espectadors poden triar entre les llengües oficials del país per veure les pel·lícules.
Anar al contingut