Port-au-Prince

El primer ministre d'Haití xifra en més de 100.000 els morts pel terratrèmol

Primer balanç provisional de víctimes a Haití. Segons unes declaracions del primer ministre d'Haití a la CNN, més de 100.000 persones han mort en el terratrèmol de 7 graus de l'escala de Richter que va sacsejar ahir a la nit, hora nostra, el país més pobre d'Amèrica. L'epicentre es va situar a només 15 quilòmetres de Port-au-Prince, la capital. El terratrèmol va durar només un minut, però el van succeir desenes de rèpliques molt potents. Centenars d'edificis, com la seu de les Nacions Unides i el mateix palau presidencial, s'han ensorrat. Les tasques de recerca de les víctimes són complicades perquè la capital ha quedat sense llum i comunicacions.

Actualitzat
La llum del dia ha deixat entreveure la magnitud de la catàstrofe. Port-au-Prince, la capital d'Haití, està completament devastada. Es calcula que fins a 3 milions d'haitians, d'una manera o altra, han resultat afectats pel sisme. Segons el centre de medició geològica dels Estats Units, el terratrèmol ha assolit els 7 graus a l'escala de Richter, el més potent que hi ha hagut a l'illa en els últims 200 anys. Per fer-se una idea de la intensitat del sisme, els geòlegs l'equiparen a l'explosió de 200.000 quilos de dinamita.

El primer ministre haitià, Jean-Max Bellerive, ha dit que tem que el balanç de víctimes del terratrèmol podria superar les 100.000, que seria l'1% de la població del país. El senador Youri Latortue, per la seva banda, parla de 500.000 morts. En els pròxims dies es confirmarà si aquestes xifres es correspon o no amb la realitat. El president del país, René Préval, ha advertit que s'ha de fer una "avaluació" precisa per poder determinar amb exactitud la magnitud de la catàstrofe, que ha qualificat "d'inimaginable".

El terratrèmol ha afectat els serveis de salut, d'electricitat, el proveïment d'aigua i les telecomunicacions. Uns danys que dificulten enormement la distribució d'ajuda humanitària. I és que Port-au-Prince ha quedat pràcticament incomunicada.

Després del terratrèmol s'ha activat l'alerta per tsunami, però finalment no s'ha format cap onada gegant. Sí que hi ha hagut, però, fortes rèpliques del sisme, que han arribat als 5,9 graus i que podrien haver causat encara més víctimes. Mentrestant, els equips de rescat treballen contra rellotge per treure de sota la runa els supervivents.


Uns 5.000 presos s'escapen de la principal presó de Port-au-Prince

La principal presó de la capital haitiana també s'ha ensorrat, cosa que ha permès que uns 5.000 presos s'hagin escapat. "La presó principal ha estat destruïda i hi ha informacions que confirmen que hi ha hagut fugides massives de presoners", ha declarat Elisabeth Byrs, portaveu de l'oficina humanitària de l'ONU. Les Nacions Unides han confirmat la mort de 14 dels seus treballadors de nacionalitat brasilera, jordana i haitiana. Prop de 200 treballadors més estan encara desapareguts.


El 80% de la població d'Haití viu per sota del llindar de la pobresa

Els desastres naturals sempre deixen una empremta criminal, especialment en els territoris més miserables. El govern d'Haití administra una població el 80% de la qual viu sota el límit de la pobresa en un estat al límit de la fallida.

En aquestes circumstàncies, i amb la dependència dels dòlars que procedeixen de l'estranger, les arcaiques infraestructures de què disposa Haití faran augmentar les necessitats d'una població maltractada, aquest cop, per la fatalitat dels esdeveniments. Durant les últimes hores, la resposta del govern de Port-au-Prince ha estat fantasmagòrica, segons els testimonis que hi ha al terreny.

I quan s'intuïa un tremolós creixement econòmic després del pas, el 2008, de quatre huracans en tres setmanes, un cop més les esperances vitals de la població han quedat frustrades. Haití, a només dues hores de vol de Miami, es troba en una posició geogràfica desfavorable, situada sobre una falla propícia als sismes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut