Barcelona

Convergència estudia demanar la dimissió del conseller Baltasar

Convergència Democràtica estudia demanar la dimissió del Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per haver atribuït l'origen de l'incendi dels Ports a un llamp. No ho farà, però, abans d'escoltar les explicacions del govern. El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, admet que Baltasar es va equivocar, però perquè l'informe tècnic era erroni. I remet a les explicacions que donaran els dos consellers ecosocialistes. El número dos d'ERC, Joan Ridao, també creu que va ser un error atribuir a un llamp l'incendi dels Ports, però insta l'oposició a no deixar-se arrossegar per una deriva demagògica. Des del PSC, Miquel Iceta pensa que l'oposició actua com si ja estigués de precampanya.

Actualitzat
El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, i el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, no han volgut reclamar directament la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, però han subratllat que "cap país es mereix un governant que li digui mentides". Segons Puig, a qualsevol país d'Europa es prenen decisions polítiques quan es demostra que un ministre ha mentit. "Tornarà a passar que a Catalunya serem l'excepció?", s'ha preguntat Puig. En la mateixa línia, Oriol Pujol ha indicat que esperaran a escoltar les explicacions dels consellers Saura i Baltasar, però ha remarcat que no descarten demanar dimissions i una comissió d'investigació.


Els partits del govern parlen d'error a l'informe tècnic

El diputat d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha afirmat que el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va cometre un "error" en atribuir a un llamp l'incendi a Horta de Sant Joan perquè l'informe tècnic en què es va basar estava equivocat. "El conseller va apel·lar a un informe tècnic, i l'informe es va equivocar. Ara el conseller ho explicarà, amb tota normalitat. És possible que un conseller s'equivoqui amb un informe que avalava aquesta tesi", ha dit en roda de premsa.
Herrera ha assegurat que volen arribar "al fons" d'aquest assumpte, i ha destacat que ara se sap qui són els responsables del foc, recordant que són a la presó. A més, ha qualificat com una bona notícia el resultat de la investigació dels Mossos d'Esquadra.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, també ha atribuït a un "error" i no a un engany la versió inicial del govern d'atribuir a un llamp l'incendi d'Horta de Sant Joan i ha demanat a l'oposició evitar "una deriva demagògica i un càlcul electoralista" en les declaracions sobre aquest assumpte, i ha instat a esperar les explicacions de l'executiu català.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha atribuït a la proximitat de les eleccions catalanes l'actitud "extemporània, agitada i exagerada" dels partits de l'oposició arran de les detencions per l'incendi d'Horta de Sant Joan. Iceta ha aprofitat per felicitar els Mossos d'Esquadra "per la investigació que ha portat a treure l'aigua clara del cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan".

En aquest sentit, Iceta ha contrastat "la manera de fer" d'un govern que "es va abocar a una situació d'emergència i ha donat informació en el moment que ha pogut", i l'actitud de l'oposició catalana, que "no entenem si és per la proximitat d'unes eleccions, amb una reacció tan extemporània, agitada i exagerada", ha dit. Iceta ha afirmat que "els que van governar Catalunya tants anys i amb tantes hectàrees cremades saben que l'origen dels focs no és senzill d'aclarir".

La reacció de CiU i PPC, segons Iceta, "només s'explica pel fet que a la tardor hi ha eleccions" i pel "neguit, nerviosisme i tensió preelectoral". "Això no hauria de ser un concurs a veure qui diu l'adjectiu més impactant", ha dit Iceta, per a qui els partits de l'oposició donen una imatge d'"emergència nacional en temes que no justifiquen: s'està criticant que la policia catalana aclareixi les causes d'un foc, i això està fora de lloc", ha rematat.
Anar al contingut