Zamora

Intercepten una furgoneta carregada d'explosius a Zamora i detenen dos presumptes etarres

Primer cop policial d'envergadura d'aquest 2010 contra ETA. Dues operacions policials, una a França i una altra molt a prop de la frontera amb Portugal, han acabat amb la detenció de quatre presumptes membres d'ETA. A Zamora, la Guàrdia Civil ha interceptat una furgoneta carregada d'explosius a la localitat de Bermillo de Sayago i ha detingut el conductor i una dona que feia de llançadora. A la zona muntanyosa de Clermont-Ferrand, al centre de França, s'ha descobert un zulo i s'han arrestat dues persones que intentaven accedir-hi. Han resultat ser Eider Uruburu i Iñaki Iribarren, dos dels etarres més buscats.

Actualitzat
A Zamora, la Guàrdia Civil aturava a les deu de la nit de dissabte una furgoneta en un control rutinari. El conductor, presumpte membre d'ETA, en adonar-se del perill ha robat el cotxe dels agents i ha aconseguit fugir. La policia ha descobert que l'interior de la furgoneta estava carregat d'explosius, armes i plaques de matrícula.

El presumpte etarra no ha anat gaire lluny, perquè la policia portuguesa l'ha detingut al cap de poc al seu territori. Allà també han detingut una dona que se sospita que feia de llançadora, és a dir, que anava en un altre vehicle i obria pas al conductor de la furgoneta que portava els explosius.

Segons sembla, el vehicle viatjava en direcció a Portugal i no estava preparat per explotar sinó que anava carregat amb material per a zulos. Segons ha explicat el Ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en total hi havia uns 10 quilos d'explosiu, bidons, material per fabricar bombes, diverses armes i plaques de matrícula sense encunyar.

Els detinguts són el conductor de la furgoneta, Garikotiz García Arrieta, i l'acompanyant, Iratxe Yañez. La policia portuguesa els ha capturat per separat a Torre de Moncorvo i Vila Nova do Foz. Yañez té antecedents per haver recaptat informació sobre possibles objectius d'ETA i va ser inclosa en l'última llista de fotografies distribuïdes pel departament d'Interior amb els altres cinc presumptes participants en els atemptats contra la casa caserna de Burgos i al municipi mallorquí de Calvià.

La via portuguesa

Quan, l'estiu del 2007, la policia va localitzar, a prop d'Ayamonte, un cotxe carregat d'explosius i a punt per ser utilitzat en un atemptat, es va plantejar per primer cop la possibilitat que ETA hagués desplaçat una part de la infraestructura a Portugal.

Tot i que la hipòtesi portuguesa mai no ha estat descartada definitivament per les policies espanyola i portuguesa, ja havia quedat pràcticament abandonada quan, dos mesos mes tard, va tornar a cobrar força arran de l'atemptat contra la casa caserna de la Guàrdia Civil de Durango. Aquest atac va ser el primer després que ETA va anunciar oficialment que trencava l'última treva. Va causar ferides lleus a dos guàrdies civils i importants danys materials. Després es va saber que els autors de l'atemptat havien fugit amb un cotxe llogat a Portugal.

Posteriorment, la "pista portuguesa" ha aparegut també en les investigacions d'una sèrie d'atemptats contra interessos turístics a la Costa del Sol comesos l'estiu del 2008, en què s'ha pogut establir que els etarres també van fer servir un vehicle llogat a Portugal. Tot i aquests indicis, Rubalcaba ha descartat que la banda tingui una base estable al país.

Dos detinguts en un zulo

Unes hores abans, al centre de França, les forces de seguretat havien detingut dos presumptes etarres més quan es disposaven a accedir a un zulo situat en una zona muntanyosa de Clermont-Ferrand. Els arrestats són Iñaki Iribarren i Eider Uruburu, que segons el Ministeri de l'Interior formaven part de la llista dels etarres més buscats.

Feia mesos que la Guàrdia Civil, que ha dirigit l'operació en coordinació amb la Gendarmeria francesa, vigilava l'amagatall. S'hi han trobat tres mil euros en efectiu i una petita quantitat d'armes i explosius.

Es tracta de dos cops policials, els primers d'importància del 2010, uns dies després que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, alertés que la banda estava preparada per actuar.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut