Clermont-Ferrand

Detenen dos presumptes membres d'ETA que acabaven d'accedir a un zulo al centre de França

Les forces de seguretat franceses han detingut dos presumptes membres d'ETA, un home i una dona que anaven armats i sense identificar, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. Tots dos acabaven d'accedir a un zulo de la banda terrorista a la zona muntanyosa de Clermont-Ferrand, al centre de França, quan els han arrestat. Feia mesos que la Guàrdia Civil, que ha dirigit l'operació en coordinació amb la Gendarmeria francesa, vigilava l'amagatall. S'hi han trobat tres mil euros en efectiu i una petita quantitat d'armes i explosius.

Actualitzat
Els detinguts són Iñaki Iribarren i Eider Uruburu, dos membres de la banda que segons el Ministeri de l'Interior formaven part de la llista dels etarres més buscats.

Iribarren, de 32 anys, es trobava fugit de la justícia des de l'operació policial contra el "comando Navarra", del qual formava part, l'octubre del 2008. Segons la policia, s'encarregava de captar nous membres, però no té delictes de sang. Eider Uruburu havia estat condemnada a un any de presó per l'Audiència Nacional per cridar consignes a favor d'ETA. Segons ha explicat el Ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, es tractaria de dos membres de l'"aparell militar" de la banda terrorista.

L'operació va començar fa mesos després que diversos robatoris i abandonaments de vehicles van fer saltar l'alarma. Les policies francesa i espanyola sospitaven que ETA podia haver escollit el departament de Puy-de-Dôme com a "zona d'activitats".

Aquestes detencions conicideixen amb les de dos presumptes etarres més a Zamora, on intentaven col·locar una furgoneta bomba. Són els primers cops policials contra la banda el 2010.

Quinze zulos caiguts en mig any

És la segona vegada en pocs mesos que la policia deté a França membres d'ETA quan van a recollir material amagat en un zulo. Al mes d'octubre, Iurgi Mendinueta i Joanes Larretxea van ser detinguts prop d'un amagatall a la vora de Montpeller que estava vigilat des de feia mesos per la Guàrdia Civil.

Des de l'estiu passat, les forces de seguretat han desarticulat una quinzena d'amagatalls d'ETA en territori francès. Segons fonts antiterroristes, el fet que els etarres continuïn utilitzant zulos que estan sota vigilància demostra que la banda té problemes logístics.
Anar al contingut