Horta de Sant Joan

Dos detinguts com a presumptes autors de l'incendi a Horta de Sant Joan en què van morir 5 bombers

Els Mossos d'Esquadra han detingut dos joves com a presumptes autors de l'incendi d'Horta de Sant Joan del juliol passat, en què van morir cinc bombers que treballaven en les tasques d'extinció. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, un dels nois hauria confessat els fets davant la policia, malgrat que, posteriorment, ho ha negat davant del jutge. Els joves han ingressat a presó acusats d'un delicte d'homicidi imprudent perquè el jutge considera que hi ha risc de fuga. La investigació policial es va tancar amb un atestat en què s'apuntava a un llamp caigut durant una tempesta seca com a causa de l'incendi. El jutge encarregat d'instruir el cas ha declarat l'aixecament del secret de sumari.

Actualitzat
Els acusats són un veí de 26 anys de l'Aldea, al Baix Ebre, i un veí de 27, de Càlig, al Baix Maestrat. La detenció s'hauria produït gràcies que un dels joves hauria confessat que, malgrat la prohibició i les males condicions meteorològiques, van encendre un foc a terra que se'ls va descontrolar. Posteriorment, però, els acusats haurien negat els fets davant del jutge.

Ara se'ls imputa un delicte d'incendi forestal, cinc delictes d'homicidi per imprudència i un altre de lesions, i el jutge n'ha decretat presó preventiva davant d'un possible risc de fuga.

Aquest mateix dissabte el jutge encarregat d'instruir el cas ha declarat l'aixecament del secret de sumari.

L'incendi d'Horta de Sant Joan va cremar 1.140 hectàrees, 500 de les quals pertanyien al parc natural dels Ports de Beseit, i va causar la mort de cinc bombers de la unitat especial del GRAF de Lleida mentre treballaven en les tasques d'extinció. Un sisè bomber encara continua ingressat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona en estat greu i amb cremades de tercer grau a bona part del cos, malgrat que evoluciona favorablement.

Un llamp caigut

Aquestes detencions arriben mesos després que els agents rurals de les Terres de l'Ebre van tancar el cas amb un atestat en què apuntaven a un llamp caigut durant una tempesta seca com a causa de l'incendi. En aquell moment, el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, va explicar que el llamp hauria caigut sis dies abans que comencés l'incendi

Inicialment, el llamp hauria caigut sobre un pi i hauria provocat un petit foc en les fulles seques de la zona, però en el moment en què les condicions meteorològiques van canviar el foc va revifar i va començar a cremar amb força fins a provocar el devastador incendi.

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio que se sent satisfet per aquestes detencions, ja que els veïns del poble sempre havien desconfiat de la versió oficial. Ferràs també ha aprofitat per felicitar als Mossos per la seva feina.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut