Barcelona

Els partits del govern celebren la carta de Montilla i l'oposició en critica la forma i el contingut

La carta del president de la Generalitat, José Montilla, a més de 200 entitats catalanes per demanar una resposta unitària en la defensa de l'Estatut ha provocat reaccions enfrontades. PSC, ERC i ICV han celebrat la iniciativa del president de la Generalitat tot i que ERC ha matisat que davant d'una sentència adversa hi ha la superació de la via estatutària i l'exercici del dret a decidir. El PPC ha titllat Montilla de president esgotat perquè només parla de l'Estatut, quan hauria de donar solucions a la crisi. Ciutadans ha anunciat que enviarà una altra carta per demanar a les entitats que han rebut la del president que siguin independents.

Actualitzat
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, entén la missiva com un reflex del "comú denominador del catalanisme" i demana que no se l'entengui com un "front de salvació autonomista a la desesperada" perquè una de les possibles alternatives a la sentència del Tribunal Constitucional és "la superació de la via estatutària i l'exercici del dret a decidir".

José Zaragoza, del PSC, ha justificat la carta perquè vol "donar resposta als ciutadans no només des de les institucions polítiques sinó també des de les institucions de la societat catalana, que han demostrat la seva fermesa en defensa de l'Estatut". Zaragoza ha recordat que ha estat el PP qui "ha recorregut davant del TC" l'estatut de Catalunya i és, per tant, el responsable "dels problemes entre Catalunya i Espanya".

Des del PP de Catalunya, la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho ha dit que no entén que es demani una resposta unitària a una sentència que encara no s'ha dictat i ha criticat que el president es refereixi reiteradament a l'Estatut en comptes de l'atur o la crisi econòmica, els veritables problemes dels catalans.

"Ens trobem davant d'un president esgotat, que només sap parlar de l'Estatut, no sap resoldre els problemes i, el que fa és generar-los", ha afirmat Sánchez-Camacho.

ICV ha celebrat la carta el president de la Generalitat, a unes 200 entitats catalanes per demanar la defensa de l'Estatut de Catalunya. Segons la portaveu de la formació ecosocialista, Laia Ortiz, "aquesta unitat i fermesa ha de venir de partits i institucions, però també de la societat civil". ICV veu "molt positiu" que sigui el president de la Generalitat qui "lideri la unitat en defensa de l'Estatut", que ha de prevaldre per damunt dels períodes electorals.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha considerat que "un president de la Generalitat i un govern no s'ha de dedicar a pressionar o a enviar cartes a les entitats de la societat civil". Rivera ha reclamat "una societat civil catalana lliure" i ha anunciat que enviaran una carta "a totes les entitats que han rebut aquesta carta del president, demanat que siguin independents".
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut