Barcelona

Es publica el primer llibre sobre els brigadistes xinesos a la Guerra Civil Espanyola

La Guerra Civil Espanyola encara té alguns capítols força desconeguts. Vuitanta anys després del conflicte s'ha escrit el primer llibre que recorda el paper que hi van tenir uns brigadistes poc coneguts: els voluntaris que van venir des de la Xina per defensar la República.

Actualitzat
No van ser gaires, però van lluitar amb valentia a tots els fronts de batalla. Un centenar de ciutadans xinesos van venir a Espanya a defensar la República, integrats en les Brigades Internacionals. Van tenir baixes i la majoria van resultar ferits. I va ser la foto d'un soldat en un hospital la que va cridar l'atenció de Hwei-Ru Ni i de Len Y. Tsou, un matrimoni taiwanès resident als Estats Units, sobre aquest episodi, pràcticament desconegut, de la Guerra Civil.

Seduïts pel tema, s'han dedicat a investigar-lo durant deu anys. El resultat és un llibre, que aviat es traduirà al castellà, on es recullen les tretze històries de brigadistes xinesos que han pogut reconstruir. "Eren molt idealistes", explica Hwei-Ru Ni. "Creien amb força en els ideals de la igualtat i la llibertat i mai es van preguntar si triomfarien. Aquesta no era la qüestió. La qüestió era on havien d'anar per fer el que creien correcte."

Un idealisme que, en acabar la guerra, va fer que molts d'ells tornessin a la Xina per lluitar contra els invasors japonesos. Curiosament, molts supervivents van ser represaliats durant la Revolució Cultural dels anys seixanta, precisament per haver estat en contacte amb estrangers. Avui, quan ja no queda cap supervivent, els autors confien que el llibre ajudarà a reivindicar i dignificar la seva memòria.
Anar al contingut