Barcelona

Nadal diu que la futura llei de vegueries "no està aturada però tampoc està madura"

Tal com ja s'havia anunciat, l'executiu ha ajornat l'aprovació de la nova llei de vegueries i encara no té data. Després del Consell de Govern, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha dit en roda de premsa que el projecte "no està aturat però tampoc no està prou madur" per rebre la llum verda del govern. La data, ha afegit Nadal, la fixarà el president José Montilla.

Actualitzat
La futura llei de vegueries encara no té data. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, en funcions de portaveu del govern, ha assegurat que el nou mapa territorial català encara "no està prou madur" per rebre la llum verda de l'executiu. Nadal, però, ha volgut deixar clar que el projecte no està aturat, tot i els recels que ha aixecat al territori.

Joaquim Nadal ha comentat que la llei de vegueries "és molt complexa" i cal afinar al màxim per assegurar-ne "l'aplicabilitat".

Ausàs pensa en el dia 12

El conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs, voldria que el projecte s'aprovés el dia 12 i és per això que ha intensificat els contactes amb el món local per intentar rebaixar la tensió territorial que hi ha sobre la nova organització. També hi ha desacord al tripartit sobre la qüestió.

D'una banda, ERC confia que el projecte de la nova llei de vegueries s'aprovi en 15 dies. Els republicans admeten que el tràmit parlamentari no serà fàcil, però diuen que cal que negociar el text al Parlament. De l'altra, el PSC ha tret importància a les discrepàncies entre els seus dirigents locals. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, aposta per tirar endavant el projecte quan hi hagi pau territorial. Iniciativa, mentrestant, creu que el debat no és adient a l'última etapa de la legislatura.

Des de l'oposició, CiU creu que serà difícil arribar a un consens territorial si les discrepàncies vénen d'alcaldes d'un mateix partit. I pel PP, les vegueries no són prioritàries ni ara ni la legislatura vinent.

El territori

El desacord també s'ha instal·lat al territori. Un d'aquests exemples el protagonitzen Reus i Tarragona respecte a la capital de la futura vegueria que les ha d'aplegar. L'opció de compartir capitalitat encén les discrepàncies entre les dues ciutats.

També s'han sentit veus crítiques contra el projecte de llei des de Lleida. L'alcalde de la capital del Segrià, Àngel Ros, del PSC, reitera la seva oposició a dividir la demarcació en dues vegueries. De fet, aquest dilluns, la Paeria i la Cambra de Comerç de Lleida han presentat al Departament de Governació les al·legacions a l'avantprojecte de la llei de vegueries i n'han reclamat la suspensió.

També en va presentar el Consell General d'Aran, que rebutja la inclusió de la Vall en cap vegueria.
Anar al contingut