Barcelona

La Generalitat assumeix el servei de Rodalies de Renfe aquest 1 de gener

El traspàs de Rodalies de Renfe a la Generalitat es fa efectiu aquest 1 de gener del 2010. A partir del nou any, el govern català té les competències per decidir sobre els horaris, les tarifes i la informació als usuaris, mentre que l'Estat, a través d'Adif, mantindrà el control de la infraestructura, és a dir, serà l'administració que prendrà les decisions sobre les vies, la catenària, les estacions o el sistema de senyalització. Durant tot aquest 2010, Renfe en continuarà sent l'operadora.

Actualitzat
La Generalitat té a partir d'aquest 1 de gener del 2010 les competències sobre Rodalies de Renfe després que el conseller d'Interior, Joan Saura, i el vicepresident Manuel Chaves van signar l'acord del traspàs.

El govern català pot decidir sobre les tarifes, els horaris i la informació als usuaris, mentre que l'Estat en manté la titularitat. Renfe continuarà sent un any més l'operadora del servei, tot i que això podria variar. A partir del 2011, la Generalitat haurà de decidir si renova la confiança en Renfe o busca una altra empresa per operar el servei. De moment, segons el govern, no s'ha rebut cap proposta.

L'acord de traspàs entre el govern espanyol i la Generalitat estableix que l'executiu de Zapatero es farà càrrec aquest 2010 del dèficit del servei, és a dir, el cost que no es cobreix amb els diners que s'obtenen dels bitllets dels usuaris. Aquest dèficit està xifrat en 117 milions d'euros, una xifra que s'haurà de revisar de cara a l'any vinent.

Amb l'estrena de competències, el govern planeja fer canvis a Rodalies, tot i que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha avisat que no s'han d'esperar "miracles" i que, en qualsevol cas, els canvis seran graduals. Nadal ha explicat que entre les mesures que el govern preveu aplicar hi ha les d'incrementar la freqüència de pas d'alguns trens per evitar aglomeracions, canvis en les tarifes perquè Rodalies s'adapti millor al sistema tarifari integrat i millorar la informació als usuaris

La Generalitat podrà decidir sobre les tarifes en els propers mesos però la pujada prevista pel 2010 l'ha decidit Renfe. L'empresa ha aprovat aplicar un increment del 6%, una decisió que el conseller Nadal ha dit que no comparteix.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut