Teheran

Detinguda la germana de la premi Nobel de la Pau iraniana Shirin Ebadi

Les detencions d'opositors al govern iranià no s'aturen. Aquest dimarts n'hi ha hagut més. La més destacada és la de la germana de la premi Nobel de la Pau del 2003, l'advocada iraniana Shirin Ebadi. Ebadi ha explicat que la seva germana Noushin no es dedica a la política i que la detenció obeeix a les ganes del règim de "pressionar-me perquè abandoni la meva tasca de defensa dels drets humans". Per la seva banda, el president del Parlament iranià, Ali Larijani, ha demanat que es distingeixi entre els contrarevolucionaris que insulten la religió, per als quals ha sol·licitat les penes màximes, i l'oposició reformista que representa l'esquerra del règim.

Actualitzat
L'advocada iraniana Shirin Ebadi, premi Nobel de la Pau del 2003, ha informat en un comunicat al seu web de la detenció de la seva germana Noushin a Teheran, la capital. "Quatre membres dels serveis d'intel·ligència s'han presentat a les nou de la nit al domicili de la meva germana i se l'han endut detinguda", ha explicat l'advocada.

Segons Shirin Ebadi, la seva germana és professora de medicina i no realitza activitats polítiques. Amb la detenció el govern intenta "pressionar-me a mi perquè abandoni la defensa dels drets humans".

Les detencions a l'Iran no tenen aturador. La més destacada és la de la germana de la premi Nobel de la Pau però n'hi ha hagut més: tres periodistes i una activista dels drets humans. Aquest dilluns, la policia va detenir una quinzena de destacades personalitats contràries al règim.

Càstig màxim

Per la seva banda, el president del Parlament iranià, Ali Larijani, ha demanat que es distingeixi entre els "contrarevolucionaris" que insulten la religió i l'oposició reformista que representa l'esquerra del règim. Larijani ha sol·licitat les màximes penes per al primer grup.
 
El govern del president, Mahmud Ahmadinejad, vol impedir que s'estengui l'onada de protestes desencadenada per la celebració xiïta de l'Ashura, en la qual han mort vuit persones, segons l'executiu, i quinze, segons la televisió oficial. La Unió Europea, Rússia i els Estats Units han condemnat l'actitud de Teheran.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut