Madrid

Quins canvis suposa el traspàs de Rodalies a la Generalitat?

El traspàs de serveis de Rodalies a la Generalitat a partir de divendres, 1 de gener del 2010, suposa canvis en la gestió però no en la titularitat de la infraestructura, que continuarà sent de l'Estat, i tampoc en l'empresa operadora, que fins al 31 de desembre del 2010 continuarà sent Renfe. La comissió mixta de traspassos Estat-Generalitat ha formalitzat aquest dimarts un traspàs previst a l'Estatut, que arriba amb dos anys de retard i que va provocar protestes dels usuaris pels retards i també una forta polèmica política contra l'anterior titular de Foment, Magdalena Álvarez.

Actualitzat
El traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat, que aquest dimarts han signat el vicepresident del govern espanyol, Manuel Chaves, i el conseller Joan Saura, deixa a partir de l'1 de gener del 2010 un mapa ferroviari complex a Catalunya.

Quins canvis suposa?

El traspàs comporta canvis en la gestió però no en la titularitat de la infraestructura ni tampoc, de moment, en l'empresa operadora.

Així, la Generalitat assumirà la gestió dels trens i del personal, és a dir, podrà fixar els horaris, les freqüències de pas, les tarifes i la informació als usuaris.

De la seva banda, l'Estat conservarà la titularitat sobre la infraestructura i serà el responsable de les decisions sobre les vies, les estacions i les andanes, que seran competència del Ministeri de Foment.

Pel que fa a l'empresa operadora, continuarà sent Renfe durant aquest 2010. Un cop s'acabi l'any, s'haurà de negociar un contracte programa nou i el govern haurà de decidir si renova la confiança a Renfe o busca un nou operador.

El calendari i el pressupost

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre a traspassar Rodalies al gener del 2008 però aquest traspàs arriba amb dos anys de retard i després de llargues negociacions del govern i l'executiu espanyol sobre les condicions del traspàs. El conseller Joaquim Nadal exigia repetidament un traspàs "en condicions", és a dir, amb condicions de sanejament econòmic i amb una infraestructura en bon estat.

Pel que fa al pressupost, el cost del servei està estimat en 238 milions d'euros, dels quals els usuaris en cobreixen la meitat. L'altra meitat, 117 milions, l'assumirà l'Estat. Aquesta xifra es revisarà el 2010 quan es negociï un contracte programa nou.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut