Nova York

La Casa Blanca investiga un intent d'atemptat frustrat en un avió que havia d'aterrar als EUA

Atemptat frustrat en un avió als Estat Units. Un jove d'origen nigerià ha intentat activar un artefacte explosiu en un vol que cobria el trajecte entre Amsterdam i Detroit. Inicialment s'ha parlat d'un petard que hauria ferit dues persones i el mateix terrorista. El jove, de 23 anys, ha estat reduït per la resta de passatgers i detingut per l'FBI en aterrar. L'home ha declarat que és membre d'Al-Qaeda. La Casa Blanca investiga el cas i parla obertament d'atemptat. La pregunta principal és: com va poder passar els controls i pujar a un avió amb el material explosiu i figurant -segons l'FBI- en diverses llistes de sospitosos extremistes. Arran de l'incident el president nord-americà, Barack Obama, ha ordenat reforçar la seguretat del país.

Actualitzat
Les autoritats nord-americanes investiguen un intent d'atemptat terrorista en ple vol, dalt d'un Airbus A330 de la companyia Delta Airlines que cobria el trajecte Amsterdam-Detroit. Un jove de 23 anys d'origen nigerià ha detonat un explosiu de poca potència a la cabina de passatgers de l'avió. La detonació li ha provocat ferides greus, amb cremades de tercer grau. Dos passatgers més han resultat ferits lleus.

El presumpte terrorista ha volgut activar els explosius quan l'aparell estava a punt d'aterrar i ha estès el pànic entre els 278 passatgers. Segons les autoritats, l'home ha passat els controls perquè portava adherida en una cinta adhesiva la substància que volia utilitzar per activar l'artefacte. Dalt de l'avió, hauria barrejat els productes químics en una xeringa, però quan els intentava encendre, alguns passatgers se li han llançat al damunt i l'han reduït. Quan l'avió ha aterrat, l'FBI l'ha detingut.

Fonts de la lluita antiterrorista han explicat que el detingut va embarcar en un vol de KLM a Lagos, Nigèria. L'avió feia escala a la capital holandesa, on, pel que sembla, no hauria passat el control de seguretat. Altres fonts, però, asseguren que sí que hauria passat el control, però que portava el material molt ben amagat a l'interior del camal dels pantalons. Després de passar per Amsterdam, el presumpte terrorista s'ha embarcat i ja no ha tingut problemes per arribar a Detroit, als Estats Units.

El presumpte terrorista ha declarat que manté vincles amb Al-Qaeda i que va viatjar al Iemen per aconseguir el material explosiu. Els investigadors federals miren de contrastar aquesta informació. Ara per ara, no consideren l'home com a membre del nucli dur de la xarxa de terrorisme islamista i creuen que hauria actuat sol. L'FBI també estudia com estava fabricat l'explosiu.

Els responsables de l'administració nord-americana han afirmat que el detingut no estava inclòs en la llista de l'Agència de Seguretat del Transport que li hauria impedit volar, però en canvi sí que aparexia en la llista del govern nord-americà de sospitosos de terrorisme.

Barack Obama, de vacances de Nadal a Hawaii, ha ordenat que s'extremin les mesures de seguretat als aeroports nord-americans. També algunes instal·lacions europees han anunciat el reforçament dels controls.

Europa, horroritzada

La Comissió Europea ha emès un comunicat en què es declara horroritzada pels fets. El comissari europeu de Justícia i Interior, Jacques Barrot, s'ha posat en contacte amb les autoritats holandeses i nord-americanes per saber si les normes de seguretat s'han respectat com tocava. Barrot ha declarat que l'incident "demostra un cop més que la vigilància és necessària en tot moment en la lluita contra el terror".

Anar al contingut