Cervera

El govern aprova una llei de comerç que garantirà el sistema tradicional català

El tradicional Consell de Govern de cada dimarts s'ha celebrat, excepcionalment, a Cervera, on fa 650 anys va néixer la Generalitat. El vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet de portaveu i ha explicat que s'ha aprovat el decret que modificarà la llei de comerç de Catalunya que pretén limitar les concentracions comercials a la perifèria de les ciutats i polígons industrials. El govern també ha aprovat la llei de l'aranès que fomentarà l'ús social i la difusió d'aquesta variant de l'occità.

Actualitzat
El Consell de Govern ha donat llum verda a la llei de comerç i a la llei de l'aranès a la nova a la sala de plens de l'Ajuntament de Cervera, i no pas al palau de la Generalitat, com és habitual. L'executiu ha volgut commemorar d'aquesta manera els 650 anys del naixement de la Generalitat, que va tenir lloc precisament a la capital de la Segarra.

Llei de comerç

El govern ha aprovat limitar la proliferació de grans superfícies comercials a la perifèria de les ciutats. És un dels punts destacats de la nova llei de comerç amb què Catalunya s'adapta a la directiva europea de serveis Bolkenstein. La nova llei de comerç també donarà al govern plenes competències per concedir llicències comercials a establiments més grans de 1.300 metres quadrats.

El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha fet de portaveu, ha explicat que la llei preservarà el sistema tradicional català del comerç, que donarà més autonomia als ajuntaments i que entrarà en vigor abans que acabi l'any.

Llei de l'aranès

Carod-Rovira també ha explicat que l'executiu ha aprovat la llei de l'aranès per fomentar-ne l'ús social, i ha recalcat que els ciutadans podran fer servir les tres llengües: el català, el castellà i l'occità indiferentment, "com vulguin", ha dit. La norma preveu la protecció, ús, difusió i coneixement d'aquest llengua i garanteix l'ús de l'aranès davant de totes les administracions de l'Aran i de Catalunya.
Anar al contingut