Madrid

Catalunya dóna l'últim aval al nou model de finançament i espera la transferència de recursos

La Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat s'ha reunit aquest dimarts a la tarda per aprovar el nou model de finançament autonòmic. A la pràctica, això suposa una primera transferència de recursos a les arques catalanes abans que acabi l'any. La Generalitat rebrà dos mil milions d'euros corresponents al 2009.

Actualitzat
La part catalana ha estat presidida pel conseller d'Economia, Antoni Castells, i la part estatal per la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado. Amb la firma formal de l'acord, es fa efectiu el principi de bilateralitat que marca l'Estatut.

Aquesta Comissió Mixta és la mateixa que ha de pactar la dotació econòmica del traspàs de Rodalies, que està previst que es faci efectiu l'1 de gener.

Catalunya,  la darrera en signar l'acord

Les quinze comunitats autònomes i Ceuta i Melilla han signat entre aquest dimarts i dilluns el nou model de finançament autonòmic. Algunes de les governades pel PP ho han fet, però, amb reticències i després d'advertir que el podrien recórrer davant el Tribunal Constitucional. Les crítiques, però, no els han impedit ratificar l'acord i incrementar els ingressos de l'Estat que rebran les seves comunitats.

Aquest dilluns van aprovar l'acord onze comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla, mentre que aquest dimarts han segellat el pacte Cantàbria, el País Valencià, les Illes Balears i Catalunya. El conseller d'economia, Antoni Castells, ha estat el darrer a ratificar l'acord. L'han precedit la consellera de Justícia i Administracions Públiques del País Valencià, Paula Sánchez de León, que ha criticat que el disseny del nou model, segons ha dit, es fes per atendre els interessos de "determinades" autonomies. Visions diferents han exposat els conselleres d'Economia de Balears i Cantàbria.

La ministra d'economia, Elena Salgado, haurà de signar ara l'ordre de Tresoreria perquè abans que acabi l'any es facin les transferències de recursos a les comunitats.
Anar al contingut