Barcelona

Generalitat i agents socials firmen un pla anticrisi dotat amb 6.000 milions d'euros

El govern, la patronal i els sindicats de Catalunya han firmat el pla anticrisi pel 2010. Es tracta de 30 mesures d'urgència destinades a reactivar l'economia catalana i crear ocupació. En total, el pla porta associada una inversió de 6.000 milions d'euros i pretén incidir, en primera instància, en els sectors d'innovació i recerca més afectats per la crisi, com l'automobilístic i la construcció, perquè trobin vies alternatives per sortir-se'n. També es vol fomentar la internacionalització de les empreses catalanes i potenciar els sectors que a Catalunya ja són pioners.

Actualitzat
Generalitat, sindicats i patronal han firmat aquesta tarda l'acord per tirar endavant un pla anticrisi. El document, amb què han estat treballant el govern i els agents socials, recull un total de 30 compromisos que es duran a terme el 2010 per afrontar la crisi i aconseguir canvis eficaços. L'objectiu és establir les bases per a un model econòmic que es pugui mantenir tres o quatre dècades.

El pla, que té un cost de prop de 6.000 milions d'euros, inclou, entre d'altres, la creació d'una comissió per garantir que l'FP respongui a les demandes laborals. També es preveu una paga d'emergència de 425 euros mensuals per als autònoms que estiguin a l'atur, a l'espera de cobrar la prestació del govern central el 2011. El pla també preveu mesures en matèria de dependència, així com diners destinats a facilitar la liquiditat a les empreses, a crear ocupació, sobretot a través dels ajuntaments, i a reactivar el lloguer i la compra d'habitatges.

Montilla: "Catalunya resol els problemes amb diàlegs i amb acords"


El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat que "aquest acord demostra que Catalunya resol els problemes amb diàlegs i amb acords". Per a Montilla, amb aquest pacte "es prefigura una via catalana pròpia de resposta a la crisi" i ha insistit que "aquest paquet de mesures ens acosta a una estabilització de la situació econòmica i demostra les nostres prioritats absolutament compartides" amb "respostes ràpides, també locals, i sense dilació". "L'objectiu és establir la bases del creixement del país i potenciar el capital humà i amb aquest acord nosaltres aportem a això el nostre gra de sorra", ha detallat Montilla ja que, segons el seu parer, "aquest pacte mostra com la recuperació necessita la suma d'esforços que suposa el diàleg social i aquesta és el full de ruta per a l'any 2010".

El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha afirmat: "És el primer acord que firmem que realment inclou qüestions pròpies de Catalunya" i que inclou recursos de la Generalitat. "Ara el que ens toca és el seu desenvolupament", ha advertit Álvarez en un acte revestit de la màxima solemnitat i en el qual, a més dels sindicats, hi ha els representants de la patronal.

El president de Pimec, Josep González, ha posat l'èmfasi en algunes de les mesures com "el suport a les pimes perquè puguin participar en la contractació pública", i ha demanat que es potenciïn els fons dedicats a R+D. El paquet de mesures arriba als 5.700 milions d'euros d'inversió, encara que la majoria d'aquestes partides ja estan en marxa.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat que "aquest és un acord important, necessari per la situació de crisi que està vivint Catalunya". "Es concreta amb mesures urgents a curt termini, cosa que ja marcava l'Acord Estratègic per a la Competitivitat", ha destacat Gallego, ressaltant que s'evitarà que les persones que es queden sense ingressos, per culpa de l'atur, caiguin en l'exclusió social.

De la seva banda, el president de Foment del Treball, Joan Rosell, ha manifestat que "fins que es vegi el final de la crisi cal posar sobre la taula compromisos i solucions a curt termini" i ha insistit que comparteixen "el component social d'aquestes mesures". "Aquesta crisi no s'acabarà fins que les empreses funcionin, tornin a tenir beneficis i tornin a gaudir de possibilitats de contractació", ha conclòs Rosell.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut