Copenhaguen

La cimera del clima s'aboca al fracàs amb acord sense consens ni compromís de reducció d'emissions

La cimera del clima de Copenhaguen, que havia de ser la més ambiciosa de la història, s'acaba amb un acord de mínims, rebutjat per alguns països. Decepció i esgotament són les dues paraules que defineixen millor la sensació que ha deixat l'última i maratoniana reunió per arribar a un consens. La declaració final recull el text impulsat pels Estats Units que estableix l'objectiu de limitar a dos graus l'escalfament del planeta. El text, però, no és vinculant i posposa el compromís de reducció d'emissions. Les illes i alguns països de l'America Llatina i l'Àfrica s'hi oposen frontalment i han fet patent la seva queixa evitant un acord unànime. Només Obama qualifica el pacte d'avenç sense precedents.

Actualitzat
Acord de mínims i sense consens a Copenhaguen. Els tècnics de la majoria de països han continuat negociant la declaració final de la cimera del clima contra rellotge. La trobada s'hauria d'haver acabat divendres, però la falta d'acord ha obligat a allargar les negociacions. Això sí, els líders mundials ja havien abandonat Dinamarca.

La resolució final ha provocat la indignació de molts països. De fet, l'acord no és fruit del consens i en el text s'hi ha fet constar la posició contrària d'alguns estats. La declaració fa constar el document de mínims proposat pels Estats Units, la Xina, l'Índia i el Brasil, i al qual s'ha sumat sense gaire satisfacció la Unió Europea.

El text inclou l'objectiu de limitar a dos graus l'escalfament del planeta. A més, estableix un mecanisme financer per aconseguir els objectius marcats de 10.000 milions de dòlars entre el 2010 i el 2012 i un fons d'ajuda als països pobres xifrat en 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020. L'acord, però, no és vinculant; és a dir no obliga els països a complir-lo. A més, la decisió de reduir les emissions d'efecte hivernacle de cara al 2020 s'ha posposat fins a l'any vinent. Una de les novetats és que d'aquesta cimera en sortirà una altra que es farà a Alemanya d'aquí a sis mesos.

L'acord està molt lluny de les expectatives generades al voltant de la reunió sobre el canvi climàtic més gran de la història. Illes com ara Tuvalu i alguns països de l'Amèrica Llatina i de l'Àfrica s'hi han oposat frontalment. Denuncien que el text s'ha negociat a porta tancada entre els països que hi han donat suport, un fet que viola les regles multilaterals de l'ONU.

Els crítics han posat en dubte que es pogués aprovar aquesta declaració perquè no era fruit del consens, fins al punt que el plenari de la cimera del clima s'ha arribat a suspendre davant del bloqueig del països en vies de desenvolupament. Tot plegat ben entrada la matinada. Finalment, entre l'esgotament de totes les parts, l'ONU ha trobat la manera d'aprovar l'acord assegurant que pren nota del text dels Estats Units i fent constar les desavinences i la falta d'unanimitat. Tot i que és un pacte poc ambiciós i que no té un suport global, les Nacions Unides el donen per bo per evitar un fracàs total de la trobada.

Només Obama parla d'avenç significatiu

Els mateixos impulsors del document reconeixen que no és suficient en si mateix per lluitar contra el canvi climàtic, però asseguren que representa "un primer pas important".

En declaracions a la premsa, el president nord-americà, Barack Obama, ha assegurat que les delegacions presents a la cimera del clima han aconseguit un avenç sense precedents i significatiu. Obama, que ja és a Washington, ha reconegut que l'acord aconseguit no serà vinculant legalment, però sí que farà que els països hagin de fixar els seus objectius de reducció de gasos contaminants.

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat que la Unió Europea retallarà un 30% les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2020 i fins a un 80% de cara al 2050, i ha considerat que el text "no és perfecte". "No és un tractat, tot i que nosaltres hem exigit -amb els Estats Units- que fos vinculant", ha dit Sarkozy.

Menys que Kyoto

Les ONG i les entitats ecologistes que tantes esperances havien dipositat en la cimera de Copenhaguen se'n van de Dinamarca decebudes del tot. Algunes encara han tingut esma per manifestar-se a l'exterior del recinte de congressos amb cartells ben explícits: "La cimera del clima: una vergonya" i amb crits com "Vosaltres decidiu el nostre futur".

Diuen que el text que es vol aprovar no té substància i que es fan passos enrere en comparació amb el protocol de Kyoto, l'únic tractat que obliga 37 països industrialitzats i la UE a retallar les seves emissions de diòxid de carboni. Segons critiquen, no es fa cap referència a les demandes dels científics i no hi ha un pla a llarg termini. L'únic consol que tenen és que aquests últims quinze dies les seves denúncies s'han pogut sentir arreu del món, i el canvi climàtic ja és una preocupació global.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut