Madrid

El llibre electrònic obté el mateix IVA del 4% que l'imprès

El llibre electrònic tindrà, per fi, el mateix IVA que el llibre imprès, després que el Ministeri de Cultura ho ha anunciat avui. L'IVA del llibre és del 4% però fins ara el del llibre electrònic se situava al 16%, com el d'altres productes sense la consideració de bé cultural.

Actualitzat
Aquesta era una demanda expressada reiteradament per part dels editors digitals. Antoni María Àvlia, director de la Federació de Gremis d'Editors, ha explicat que és fruit d'una "llarga lluita que sostenim perquè el llibre digital tingui la mateixa tributació que la resta de llibres i no com una prestació de serveis". En realitat, es tracta d'aplicar la definició de "llibre" i de seguir la directiva europea aprovada al maig, que permet adaptar els tipus d'IVA per al subministrament electrònic.

Aquest era en efecte un inconvenient esgrimit per part dels impulsors de biblioteques digitals a l'hora de defensar uns preus que es distingeixen del llibre imprès en un 35% de mitjana però que encara podrien ser més econòmics.

En aquests moment, segons el sector, l'edició d'e-llibres ja representa prop del 8% de la producció editorial espanyola. L'any passat, la quota de facturació es va incrementar en un 21% respecte a l'any anterior i es preveu que aquest any tornarà a augmentar.

Abans d'acabar aquest any s'han presentat iniciatives empresarials diverses per obrir el negoci del llibre digital a Espanya i la previsió és que durant el 2010 comenci una etapa de consolidació.

Accés a obres amb drets

L'anunci l'ha fet la mateixa ministra Ángeles González-Sinde durant un acte a la Biblioteca Nacional en què ha presentat el projecte Enclave, mitjançant el qual es permetrà consultar obres en catàleg i subjectes a drets d'autor .
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut