Madrid

El rei es mostra disposat a intercedir per Haidar i el govern espanyol no ho troba oportú

Esquerra Unida ha fet públic que el govern espanyol no ha considerat "oportú" que el rei Joan Carles intervingués per intentar resoldre la situació de l'activista saharaui Aminatu Haidar. Segons ha explicat el coordinador general de la formació, Cayo Lara, en una roda de premsa, IU va demanar per carta al rei que intercedís per l'activista, tenint en compte la seva bona relació amb la família reial marroquina. En la seva resposta, també per escrit, el rei assegura que el govern espanyol "considera que no és el moment oportú per fer les gestions necessàries". A la petició d'Esquerra Unida s'hi han afegit també nombroses personalitats.

Actualitzat
El líder d'Esquerra Unida ha tornat a reclamar al rei que intercedeixi "en vista del gran fracàs que està demostrant la diplomàcia del govern", i ha sol·licitat a l'executiu espanyol que plantegi a Europa la congelació de l'acord d'associació preferent que la UE manté amb el Marroc.

La Casa del Rei ha confirmat que s'ha enviat a Cayo Lara aquesta missiva en què s'informa de la disposició del rei a col·laborar per intentar resoldre el cas de l'activista saharaui i ha afegit que aquesta institució respondrà de la mateixa manera a la carta que grups de suport a Haidar tenen previst enviar al rei.

Artistes i personalitats amb Haidar

També tres premis Nobel (Günter Grass, Dario Fo i José Saramago) a més de nombroses personalitats i artistes, entre les quals hi ha Mario Vargas Llosa, Pedro Almodóvar, Victoria Abril, Javier Bardem o Penélope Cruz, han demanat al monarca que intercedeixi davant el rei del Marroc per la situació de Haidar. Aquestes personalitats han expressat la seva petició en un acte celebrat al Círculo de Bellas Artes de Madrid, on s'ha demanat una intervenció "urgent" i "necessària".

Aminatu Haidar continua en vaga de fam i aquest dijous complia ja 25 dies amb aquesta protesta. L'activista saharaui ha fet aquest dijous una roda de premsa en què ha reiterat que tornarà al Marroc "viva o morta".

Suport a les xarxes socials

Les mostres de solidaritat i suport a l'activista saharaui es multipliquen. A Lleida s'hi feia aquest dimecres una concentració prosahraui mentre que a l'aeroport del Prat s'instal·lava un punt per recollir signatures de suport. A les xarxes socials també hi ha mostres de solidaritat i ànims per a l'activista. A Facebook, el grup d'ajuda a Haidar compta ja amb més de 10.000 admiradors mentre que Twitter també es fa ressò del cas.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut