Barcelona

La Generalitat veu "insuficient" la proposta dels empresaris sobre cinema en català

El govern de la Generalitat rebutja les mesures que els empresaris del cinema han presentat aquest dijous sobre cinema en català. La Generalitat creu que la proposta és "insuficient" i recorda que no és nova sinó que ja va ser inclosa com una al·legació en la tramitació de l'avantprojecte de la llei del cinema. La proposta de les sales d'exhibició deixaria el cinema en català en una oferta del 7%, lluny del 50% que proposa el govern.

Actualitzat
El Departament de Cultura de la Generalitat considera que la proposta de les sales d'exhibició és insuficient perquè, segons ha explicat un portaveu del departament, "no garanteix la paritat entre les dues llengües oficials a Catalunya ni la normalització de la llengua catalana en el cinema". 

El govern ha explicat que està obert a negociar amb el sector i ajudar-lo perquè s'adapti a la normativa. Tot i això, recorda que el sector va rebutjar l'any passat una proposta que preveia una inversió de 8 milions d'euros i assumia tota la despesa del doblatge en català.

Els empresaris ho van rebutjar, no pas per les condicions econòmiques, sinó perquè deien que seria un precedent per a altres llengües de l'estat espanyol o fins i tot de la Unió Europea. Davant d'aquest rebuig, la Generalitat al·lega que s'ha vist obligada a crear una llei per fomentar el cinema en català.

La proposta dels empresaris del cinema

La contraproposta dels empresaris del cinema a la llei del sector que prepara la Generalitat, un avantprojecte de llei del cinema que estableix que el 50% de les pel·lícules s'han de poder veure en català, preveu passar del 3% actual de les pel·lícules en català a un 7%.

Els empresaris proposen que el cinema es pugui veure en català només en algunes sales, una mena de circuit de pantalles que projectin sempre en català. Els motius que al·leguen són principalment econòmics ja que asseguren que no poden assumir els costos del doblatge.

Aquesta xarxa de cinemes en català proposada pel sector inclourà 53 pantalles repartides a tot Catalunya i que projectaran unes 65.000 pel·lícules en català sobre un total de 864.000.

De fet aquesta xarxa es posarà en marxa el proper dissabte 12 de desembre amb una tarda gratuïta de cinema en català quan es projectaran pel·lícules com "Planet 51" i "Pluja de mandonguilles".


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut