Canàries

Els fills de Haidar demanen ajuda a totes les mares i a tots els nens del món

L'entorn d'Aminatu Haidar, l'activista saharaui que fa 23 dies que es troba en vaga de fam, adverteix que està totalment convençuda d'arribar fins al final, amb les conseqüències polítiques que això pot comportar en les relacions entre el Marroc i Espanya. El seus fills han demanat ajuda mitjançant una carta.

Actualitzat
Continua el pols de força entre les diplomàcies espanyola i marroquina per la vaga de fam que manté a l'aeroport de Lanzarote l'activista saharaui Aminatu Haidar. La delegació del govern a les Canàries assegura que s'estan prenent totes les mesures necessàries per garantir la vida de Haidar.

Després de la visita d'un metge en les últimes hores, un jutge ha certificat que la vida de l'activista saharaui no corre perill i que per ara les seves constants vitals estan dins de la normalitat i no requereixen que se la traslladi a l'hospital.

Sigui com sigui, són ja 23 dies en vaga de fam i ara Haidar continua amb la seva protesta en una sala de l'aeroport, apartada de les mirades dels passatgers, ja que la seva salut és cada cop més dèbil. Actors vinguts de Madrid i els seus col·laboradors no es mouen del seu costat, esperant notícies del govern espanyol, que continua els moviments diplomàtics amb el Marroc. Un dels actors ha llegit la carta on els dos fills de Haidar, de 15 i 13 anys, demanen ajuda a totes les mares del món perquè la seva pugui sobreviure.

"En el meu nom, Hayat el Kassimi, fill d'Aminatu Haidar i amb 15 anys i en nom del meu germà Mohammad el Kassimi de 13 anys, faig una crida urgent a tots els nens del món perquè ens donin suport i al mateix temps faig una crida a totes les mares perquè donin ànims a la nostra, una mare que sosté els seus dos fills i que es troba en vaga de fam per poder tornar al nostre costat", diu la carta.

Mentrestant, el president del govern canari, Paulino Rivero, fa una crida al govern espanyol perquè recorri a la mediació de Washington, Brussel·les i París, i, d'aquesta manera, es desbloquegi la delicada situació. Qui s'ha referit avui a aquest cas ha estat l'alta comissionada pels Drets Humans de l'ONU, Navi Pillay, que ha fet una crida perquè l'activista pugui tornar al seu país: "Des d'aquí faig una crida pel respecte del dret d'Aminatu Haidar a tornar al seu país, on a més viuen els seus fills". Pillay ha assegurat que segueix de prop aquest cas i que ha estat en contacte amb els governs espanyol i marroquí.

Des de Brussel·les, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha dit que continuen fent gestions diplomàtiques per solucionar el conflicte però que, ara per ara, els esforços se centren a evitar la mort de Haidar per la vaga de fam.

L'Alta Comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides, Navi Pillay, ha fet una crida perquè l'activista saharaui Aminatu Haidar, en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, torni al seu país. Pillay creu que Haidar hauria de tornar al més aviat possible al seu país, on viuen els seus fills i on, diu literalment, ha de ser.

Pintades a favor de l'activista saharaui han aparegut a l'edifici madrileny on es troba l'oficina de Turisme del Marroc. Pintades amb dures crítiques contra el Marroc per impedir l'entrada d'Aminatu Haidar i per la problemàtica amb el Sahara. També ha rebut el govern espanyol per la seva actitud en aquesta crisi.

Aminatu Haidar va començar la vaga de fam després de ser expulsada del Sàhara Occidental per les autoritats marroquines.
Anar al contingut