Teheran

Els estudiants iranians trenquen la censura, un cop més, a través de les xarxes socials

El govern iranià cada cop té més problemes per fer callar les protestes dels seus estudiants. De res està servint bloquejar els telèfons mòbils o prohibir la presència dels periodistes a les protestes que en aquests moments tenen lloc a la universitat de Teheran, on milers de joves opositors al règim islàmic s'estan manifestant.

Actualitzat
Els joves iranians ja fa temps que van trobar en internet una vàlvula d'escapament, un mitjà per expressar-se lliurement i, a pesar que a l'Iran moltes pàgines web (com per exemple la d'Amnistia Internacional o Human Rihtgs Watch) estan censurades, els joves són grans usuaris de les xarxes socials com el Facebook i el Twitter.

És precisament gràcies a aquestes xarxes que, tant des de l'exterior com des de l'interior del país, estem podent seguir minut a minut el que hi passa. A falta de periodistes amb càmeres professionals, els estudiants utilitzen els seus telèfons mòbils per gravar vídeos, que ràpidament són penjats al YouTube i després anunciats al Twitter, on un cop publicat l'enllaç, qualsevol pot veure les imatges del que està passant a la República Islàmica. La informació s'escapa a les barreres de la censura oficial.

Durant tot el dia d'avui, sota l'etiqueta #IranElection de Twitter, s'ha anat actualitzant, gairebé a temps real, la informació sobre el que ocorria a la universitat de Teheran. Des de comentaris, fins a vídeos casolans gravats pocs minuts abans, enllaços a webs opositors o crides a la mobilització de la societat iraniana.

#IranElection ha estat un dels termes més escrits al Twitter. Per als mitjans internacionals, aquestes pàgines webs s'estan convertint en imprescindibles per aconseguir informació sobre el que passa a l'Iran un cop van començar les mobilitzacions opositores al juny arran passat de les denuncies de frau a les eleccions presidencials. Davant la censura que pateixen els periodistes estrangers i nacionals, i la poca credibilitat dels mitjans de comunicació iranians (tots sota control del govern), la informació proporcionada per ciutadans anònims s'està convertint en la font més fiable.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut