Madrid

El Ministeri de Cultura no s'entén amb els promotors del manifest contra el tall d'internet

El divorci entre el Ministeri de Cultura i la comunitat d'internautes s'intensifica per moments després que transcendís que el govern espanyol vol poder tallar les pàgines web que ofereixin enllaços a continguts digitals protegits pels drets de propietat intel·lectual. En aquest escenari, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, s'ha reunit amb un grup de bloguistes que representaven els impulsors del manifest contra les modificacions de la llei de la propietat intel·lectual. La trobada ha tingut moments tensos i no ha permès arribar a cap acord. Els bloguistes han amenaçat d'aixecar-se de la reunió per la falta de "voluntat de diàleg" per part del ministeri. La ministra, per la seva banda, ha considerat que la trobada ha estat "molt positiva, important i interessant".

Actualitzat
La convocatòria es va formular aquest dimecres al vespre, després que el manifest aconseguís en una sola jornada desenes de milers d'adhesions, la majoria expressades a través de blogs. A més, prop de 29.000 persones s'han afegit a un grup creat amb el mateix propòsit a la xarxa social Facebook.

De tota manera, la trobada d'aquest dijous no ha servit per arribar a cap acord i fins i tot hi ha hagut un moment de tensió, quan els convocats han anunciat que deixaven la trobada si no hi havia un compromís d'eliminar la disposició final primera de la llei d'economia sostenible.

És aquesta disposició la que incorpora les modificacions de les lleis de societat de la informació i de propietat intel·lectual per incloure "la salvaguarda dels drets d'autor" entre les causes de possible tall de l'accés a internet, i també per crear una comissió encarregada de respondre a les denúncies contra llocs web amb la decisió de suspendre'n el servei.

La ministra no ha pogut canviar la seva agenda i ha deixat el grup de bloguistes amb representants del ministeri mentre acudia a la inauguració d'un museu prevista a la seva agenda, però les posicions no han variat i s'ha mantingut el desacord.

Esperar el reglament


El ministeri demana confiança fins que es desenvolupi el reglament i els representants del manifest insistien que si no es retirava la proposta no calia parlar de res més ja que entenien que donar aquest marge seria com donar un xec en blanc. El govern ja havia insistit molts cops que no prendria cap mesura que deixés al marge la intervenció judicial i al final ho ha fet, amb una disposició final d'una "llei paquet" que inclou assumptes molt variats.

El representant del ministeri ha aprofitat per reiterar la intenció del govern de posar en marxa una mena de superportal de continguts digitals.

La majoria dels assistents a la reunió han fet servir els seus ordinadors i telèfons mòbils i gràcies a Twitter han explicat tot el que es debatia en temps real alhora que n'oferien imatges, com la que es publica aquí.


Anar al contingut