Madrid

Garzón imputa les dones de Prenafeta i Alavedra i allibera sota fiança Dobarco

Baltasar Garzón ha decidit imputar onze persones més en la instrucció del "cas Pretòria". Ara per ara se sap que es tracta del gerent de l'Incasòl, Emili Mas, que ha dimitit el càrrec i ha quedat suspès de militància del PSC. Altres imputats són l'exalcalde del PP de Llavaneres, Víctor Ros, que també ha estat suspès de militància; l'exregidor d'Urbanisme del mateix municipi Antoni Jiménez i Genís Carbó, assessor d'Urbanisme en diferents ajuntaments catalans. També hi ha les dones de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, i la mare de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Josefina Calvet. En la mateixa resolució, Garzón ha deixat en llibertat amb fiança de 200.000 euros l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco.

Actualitzat
Amb aquestes imputacions, el total d'acusats puja a 20, ja que fins ara en la causa en figuraven 9, dels quals 4 estan en presó incondicional: Alavedra, Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i l'exdiputat autonòmic del PSC i presumpte cervell de la trama Luis García. A més de Dobarco, estan en llibertat sota fiança els empresaris Lluís Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo, i el gerent dels serveis municipals de Santa Coloma, Pasqual Vela.

En l'acta en què el 30 d'octubre passat Garzón va ordenar l'ingrés a la presó de cinc dels imputats i la llibertat sota fiança dels altres quatre, el magistrat citava diverses persones a les quals atribuïa conductes suposadament il·lícites, però sobre les quals en aquell moment no pesava cap acusació. Advertia també que, a més de les operacions urbanístiques presumptament fraudulentes de Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, n'hi havia altres "que també estaven sent investigades".

Qui són els nous imputats?

Emili Mas, gerent de l'Institut Català del Sòl, vinculat a aquest organisme des de l'any 2005. El jutge el cita en relació amb la falsificació de factures d'unes ajudes europees destinades a la llei de barris. El mateix conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, el va defensar i va parlar de confusió del jutge Garzón. Mas ha renunciat al càrrec de gerent de l'Incasòl i el PSC l'ha suspès temporalment de militància.

Víctor Ros, exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres pel Partit Popular entre els anys 2003 i 2007, quan es van autoritzar diverses requalificacions de terrenys a la localitat. Ha presentat la renúncia a la seva militància al PP i la direcció del partit l'hi ha acceptat.

Juan Felipe Ruiz Sabido, exdelegat del govern espanyol a Menorca entre els anys 1988 i 1995, quan el cap de l'executiu era Felipe González. Gerent de la societat pública Marina Badalona des del 2000. Considerat pel jutge Garzón l'enllaç de Luis Fernández, el suposat cervell de la trama de corrupció, a Badalona. El PSC l'ha suspès temporalment de militància.

Antoni Jiménez, exregidor d'Urbanisme de Sant Andreu de Llavaneres, del PSC. Actualment desvinculat del partit. També va ser director de l'àrea de Política Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac a l'època de la requalificació de terrenys de la fàbrica de pintures Valentine. Abans havia estat gerent d'Esports de l'Ajuntament de Santa Coloma.

Doris Malfeito, la dona de Macià Alavedra, exconseller de Governació i d'Economia en els governs de Jordi Pujol. Ha dedicat la seva vida a la pintura.

Lluïsa Mas, dona de Lluís Prenafeta, exsecretari general de Presidència amb els primers governs de Pujol. El matrimoni té tres fills.

Josefina Calvet, mare de Bartomeu Muñoz, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, actualment en presó preventiva pel "cas Pretòria". El seu marit va ser l'últim alcalde franquista de la població entre els anys 75 i 79, vinculat a diversos negocis immobiliaris en aquella època.

Genís Carbó, arquitecte i excap de Planificació Territorial de la Generalitat entre els anys 96 i 2004 sota els governs de Convergència i Unió. Exregidor per a aquest partit a l'Ajuntament de Mataró. Va coordinar també el Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

Lluís Falcón, fins fa uns dies, director gerent de Projectes de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Manuel Varela. El jutge el defineix com la "mà dreta" del cervell de la trama, Luis Fernàndez, en les operacions fetes a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

I també s'imputa Philip McMahan, que és en qui recau l'ordre de recerca internacional dictada per Garzón.
Anar al contingut