Barcelona

Montilla creu que el rescat de Nissan és extrapolable a empreses "viables"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha considerat que el rescat de la planta de Nissan a Barcelona és extrapolable a d'altres empreses amb projectes "viables", amb les quals el govern "complirà" si elles compleixen. En el llançament oficial de la primera furgoneta NV200 de Nissan, Montilla ha apuntat que la fabricació d'aquest model a la factoria de Nissan a la Zona Franca és "la materialització d'una petita victòria" i ha animat els treballadors a "seguir treballant intensament" per adaptar-se i "respondre a l'evolució de la demanda", fent front als reptes.

Actualitzat
L'assignació d'aquest model ha estat clau per garantir el futur de la planta catalana, on recentment s'ha aplicat un expedient de regulació d'ocupació per a 698 treballadors per fer front a la caiguda de la demanda. En aquest sentit, Montilla ha admès que "l'ajust laboral ha estat dur i ha tingut un cost social important", cosa que "l'omple de tristesa", mentre un grup d'extreballadors es manifestaven a les portes de l'empresa. Segons el president de la Generalitat, l'assignació del model NV200 no només permet el manteniment de la fàbrica barcelonina, sinó que ajudarà "altres empreses del sector, que haurien tingut serioses dificultats per subsistir si les coses no haguessin sortit com han sortit".

De la seva banda, el director general de Nissan Motor Ibèrica, Fumiaki Matsumoto, ha elogiat la feina dels empleats, ja que han treballat "intensament" i en un període de temps molt curt: al març es va assignar la fabricació de l'NV200 i a l'agost es va dur a terme la modificació de la línia de muntatge. Matsumoto ha assegurat que s'ha treballat "com un equip" i que "l'èxit correspon als treballadors", que "han demostrat que estan preparats per superar qualsevol repte".

El president de la Generalitat, després d'una visita a la fàbrica, ha celebrat la sortida de la primera unitat de la furgoneta NV200 mitjançant el ritual japonès Daruma, pintant el segon ull d'un saltamartí per cridar a l'èxit empresarial. El primer dels dos ulls es va pintar quan es van habilitar les instal·lacions de la planta per a la fabricació d'aquest model, que van suposar una inversió de 100 milions d'euros.

La planta de Nissan a Barcelona fabricarà gairebé un terç del total de la producció mundial prevista d'aquest model, que és d'unes 150.000 unitats anuals. L'NV200, elegida Furgoneta Internacional de l'Any 2010, sortirà a la venda a partir de 14.700 euros, és un vehicle compacte, adaptable tant a l'ús familiar com comercial, amb capacitat per a 5 o 7 passatgers i fins a 770 quilos de càrrega.

Després de l'assignació d'aquest model, la factoria de la Zona Franca vol posicionar-se com a ferma candidata per acollir també la producció de l'NV200 en la seva versió elèctrica. No obstant això, Barcelona competeix amb altres plantes de la companyia nipona que també opten a la seva fabricació, entre les quals hi ha el Japó i la Xina. Montilla ha afegit que és necessari "atreure nous projectes" i, en aquest sentit, ha anunciat que el govern, juntament amb el consolat del Japó a Barcelona, impulsarà un grup de treball amb les empreses per abordar projectes de futur.
Anar al contingut