El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
Barcelona

El 30% dels casos de sida a Catalunya es detecten de manera tardana

L'1 de desembre és el Dia Mundial de la Sida, una diada reivindicativa que serveix per posar de manifest l'estigma que continuen portant els infectats d'aquesta malaltia, que mata uns 2 milions de persones a l'any al món. Es calcula que en total hi ha 33,4 milions de persones amb sida, la majoria a l'Àfrica. Pel que fa a Catalunya, el punt feble és la detecció tardana, que es dóna encara en un 30% dels casos.

Actualitzat
Malgrat que l'ONU veu "indicis de progrés" en els esforços per contenir la malaltia amb programes de prevenció i tractament, avisa que el respecte als drets humans per evitar que s'estigmatitzi els afectats és indispensable.

A Catalunya, on es calcula que hi ha 16.000 portadors del virus, cada any 600 persones es contagien, una xifra que es manté estable en els últims temps. Hi ha, però, un repunt de contagis en el cas de les relacions homosexuals, que, segons els experts, s'explicaria en part a una falsa sensació de seguretat.

Un aspecte positiu de l'evolució de la malaltia a Catalunya és que, cada vegada més, els contagis es detecten abans, però encara un 30% dels casos es detecten de manera tardana. És per això que la Generalitat vol potenciar el diagnòstic precoç, la investigació i l'educació.

Josep María Gatell, responsable de la unitat de la Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha insistit en la importància de la prevenció. I és que, "en els pròxims deu anys no hi haurà una vacuna efectiva per prevenir la malaltia", ha afirmat Gatell, i ha afegit que "encara que el nombre de nous pacients que s'infecten es manté més o menys estable", la situació és "insostenible".

Dos tapissos contra la sida

Els actes commemoratius de la diada s'han encetat a Barcelona amb un acte institucional a la plaça de Sant Jaume. Organitzat per l'ONG Projecte dels Noms i amb la presència de la consellera de Salut, Marina Geli, en l'acte s'han desplegat dos tapissos memorials als balcons de l'Ajuntament i de la Generalitat amb els noms dels últims infectats amb el virus.

També l'exposició "Mirant des de fora", organitzada per la fundació ArtAids, ha de servir per commemorar el Dia Mundial de la Sida. Hi han participat 20 artistes de Barcelona i pretén reflexionar sobre les sensacions que experimenten les persones seropositives des del món de l'art.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut