Lisboa

Entra en vigor el Tractat de Lisboa de reforma de les institucions europees després de 8 anys d'obstacles

El Tractat de Lisboa ja ha entrat en vigor. És l'acord de mínims entre els 27 països de la Unió que queda després del fracàs del projecte de Constitució Europea. Aquest tractat té com a primera conseqüència l'inici oficial de la tasca dels nous líders que seran la cara visible d'Europa al món, tot i que de moment són poc coneguts. S'estrena el càrrec de president permanent de la UE, amb el belga Herman van Rompuy, i es reforça el paper de l'alt representant de la política exterior europea, que a partir d'ara serà la britànica Catherine Ashton, en substitució de Javier Solana, després de deu anys al càrrec. Lisboa, la capital portuguesa on es va firmar el text, ha acollit un acte commemoratiu de l'entrada en vigor.

Actualitzat
La mitjanit d'aquest dimarts ha entrat en vigor el Tractat de Lisboa, que reforma les institucions comunitàries. I també han començat a exercir el primer president estable dels 27, el flamenc Herman van Rompuy, i la cap de la diplomàcia comunitària, l'anglesa Catherine Ashton.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha dit en un comunicat que el document dóna les eines necessàries per afrontar els desafiaments futurs i respondre a les demandes dels ciutadans.

El Tractat de Lisboa simplifica el mètode de decisió, ja que limita el poder de veto i multiplica les competències del Parlament. A més, també preveu el dret a sortir del club comunitari.
Anar al contingut