Nouakchott

"Tot apunta" que el segrest dels cooperants catalans és obra d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic

Els tres voluntaris catalans segrestats a Mauritània quan participaven en una caravana solidària podrien estar en mans de l'organització integrista Al-Qaeda del Magreb Islàmic. Això és el que creu el Ministeri de l'Interior espanyol, tot i que, de moment, els segrestadors no s'han posat en contacte amb ningú. El ministre Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que "tot apunta" que "som davant d'un segrest d'islamistes radicals". Pels familiars aquesta hipòtesi és la pitjor. Els seus companys temen que no sigui un problema de diners.

Actualitzat
Els tres cooperants van ser sorpresos mentre es dirigien a la capital, Nouakchott, en el vehicle que tancava la Caravana Solidària 2009, formada per una quinzena de vehicles, i els van segrestar a punta de pistola en una carretera considerada, fins ara, com a segura. Al lloc del segrest s'hi han trobat casquets de bala, segons ha confirmat a Catalunya Ràdio Josep Lluís Guerrero, membre del comboi humanitari i mosso d'esquadra. També s'ha comprovat que el cotxe estava obert, però no s'havien emportat els objectes de valor. Es creu que els segrestadors haurien anat amb els ostatges cap a Mali.

Per intentar localitzar-los, el govern espanyol ha ofert a Mauritània avions i helicòpters de la Guàrdia Civil. El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha dit que ha obtingut el vistiplau de Mali per perseguir els segrestadors al seu territori. França ha ofert a Espanya i Mauritània un avió militar d'última generació per intentar localitzar els cooperants segrestats.

La dona de l'alcalde de Barcelona anava en el comboi

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha revelat que la seva esposa i la del delegat de Presidència Ignasi Cardelús formen part del grup de 14 cooperants de la caravana que són a Dakar i que hi ha un altre grup de 7 en una ciutat marroquina. Hereu ha explicat que entre els 53 membres de la caravana hi ha diversos treballadors de l'Ajuntament de Barcelona, entre ells Toni Camps, de l'àrea d'Esports, que és el portaveu del grup de 32 del qual formaven part els segrestats.

El projecte més important a l'Àfrica occidental

La Caravana Solidària va sortir el 22 de novembre del port de Barcelona. Es tracta del projecte humanitari més important que es fa a l'Àfrica occidental. La iniciativa, organitzada per Barcelona Acció Solidària, té per objectiu transportar el material recollit per 35 ONG catalanes. La caravana, en la seva novena edició, transporta al Marroc, a Mauritània, al Senegal i a Gàmbia més de 3.000 caixes de material corresponents a 106 projectes.

En les pròximes hores, els responsables de la Caravana Solidària decidiran si tornen a Catalunya o si continuen el viatge. De moment, la trentena de persones que integren el comboi s'estan en un hotel de la capital de Mauritània, a Nouakchott, a l'espera de rebre notícies dels seus companys segrestats. De moment, ningú no s'ha atribuït el segrest.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut