Lanzarote

Espanya ofereix a l'activista saharaui Aminatou Haidar la nacionalitat espanyola

El govern espanyol ha posat fil a l'agulla per desbloquejar la situació de l'activista saharaui Aminatou Haidar, en vaga de fam des de fa 13 dies a l'aeroport de Lanzarote. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, li ha ofert en conversa telefònica la possibilitat de concedir-li la ciutadania espanyola com a mesura excepcional, amb la qual podria tornar a Al-Aaiun. Moratinos ha reiterat també les ofertes de concedir-li l'estatus de refugiada per a ella i la seva família o un nou passaport marroquí. Un representant del seu ministeri es desplaçarà aquest diumenge a Lanzarote per discutir els pros i contres de cada opció.

Actualitzat
Miguel Ángel Moratinos s'ha mostrat esperançat en aconseguir un "inici de solució" en el conflicte polític internacional desencadenat el passat 14 de novembre. Aquell dia les autoritats espanyoles van acceptar l'entrada d'Aminatou Haidar sense passaport, donant per vàlida la seva targeta de residència espanyola, després que el Marroc li requisés la documentació i l'expulsés per negar-se a posar a la fitxa de control policial que era de nacionalitat marroquina. En intentar agafar un altre vol des de Lanzarote cap a Al-Aaiun, però, li van negar la sortida perquè no tenia passaport.

El cap de la diplomàcia espanyola, que ha expressat la seva "profunda admiració" per l'activista, ha explicat des de Brussel·les que l'oferiment de la nacionalitat a Haidar per raons humanitàries demostra el compromís del govern espanyol per trobar una solució. També ha dit que Haidar li ha agraït el seu interès i li ha respost que l'estudiaria.

Pel que fa als altres oferiments, el de concedir-li estatuts de refugiada o un nou passaport marroquí, ja havien estat rebutjats per Haidar, que considera que els seus papers estaven en regla i que Madrid, en acceptar l'entrada a Espanya en contra de la seva voluntat, hauria de tornar-la al país amb les mateixes condicions. El Marroc, per la seva part, rebutja tornar els papers a Haidar tret que aquesta reconegui que és marroquina i renunciï a la seva causa com a militant "separatista" del Front Polisari.

Segons l'advocada de la que ja ha estat anomenada "Ghandi saharaui", Haidar ha atès Moratinos per cortesia però li ha expressat la seva indignació i rebuig pel mal tracte que el govern espanyol li ha donat aquests dies, lamentant que ningú de l'executiu s'hagi posat en contacte amb ella fins ara.
Anar al contingut