L'ONU denuncia que una ONG de Barcelona i una de Mallorca estarien finançant un grup armat ruandès

Les Nacions Unides han denunciat que diverses ONG estrangeres, entre les quals una de Barcelona i una altra de Mallorca que reben diners públics, estarien finançant un grup armat ruandès refugiat al Congo des de fa 13 anys. Hi van fugir després de participar en les matances entre hutus i tutsis, l'any 1994, que van provocar 800.000 morts. La notícia s'ha conegut a través d'un informe demolidor d'un grup d'experts del més alt nivell de l'ONU.

Actualitzat
L'informe de les Nacions Unides denuncia que els rebels ruandesos del clan hutu que operen a l'est del Congo continuen rebent armes i reclutant soldats. Alguns d'aquests rebels van participar en el genocidi ruandès del 1994.

Es financen de dues maneres: primer, controlant el tràfic il·legal de minerals. També hi estan implicats membres de l'exèrcit congolès i les milícies tutsis locals que lluiten contra els guerrillers hutus. Rebels, milicians i soldats, tots junts, es beneficien d'un tràfic destinat, sobretot, a compradors d'Europa i dels Emirats Àrabs. I tot sota la mirada de les tropes de pacificació de les Nacions Unides.

L'altra manera de finançar-se dels rebels hutus és mitjançant les donacions d'ONG estrangeres. Segons l'informe dels experts de l'ONU, hi podrien estar implicades diverses associacions, entre les quals n'hi ha una de catalana, de nom Inshuti, que rep subvencions de l'Ajuntament de Manresa, i una de mallorquina, que es diu S'Olivar, que rep finançament públic del Fons Mallorquí de Solidaritat.

El president d'Inshuti, Joan Casòliva, viatja cada estiu al Congo, però nega qualsevol implicació amb els rebels. Casòliva assegura que se'ls acusa perquè van donar suport a la querella presentada a l'Audiència Nacional que ha servit per processar 40 militars ruandesos. Estan acusats de genocidi i crims contra la humanitat i, curiosament, tots són tutsis, les principals víctimes del genocidi del 1994.

Sigui com sigui, els rebels hutus encara reben diners i armes saltant-se l'embargament de les Nacions Unides, que, curiosament, són les que surten més malparades pel seu propi informe.

Anar al contingut