Madrid

Rafael Sánchez Ferlosio guanya el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles

L'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio ha guanyat el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, un guardó que concedeix anualment el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 40.000 euros. Ferlosio, que va rebre el Cervantes ara fa quatre anys, va destacar des de molt jove. Per exemple, amb només 28 anys va guanyar el Premi Nadal per la novel·la "El Jarama", una obra clau del realisme social de postguerra. Darrerament l'escriptor s'ha centrat en l'assaig i el periodisme.

Actualitzat
Considerat per Miguel Delibes com "l'home més important de la nostra literatura", Rafael Sánchez Ferlosio no amagava la seva sorpresa per haver guanyat el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, tres anys després d'haver rebut el Premi Cervantes, el màxim guardó al qual pot aspirar un escriptor de parla hispana.

"M'ha sorprès aquest nou premi. La veritat és que me'n donen masses", ha dit Sánchez Ferlosio, entre sincer i divertit, poc després de saber que havia estat distingit amb el premi en reconeixement a la seva trajectòria literària, una de les més destacades de l'àmbit hispànic.

Ferlosio, a punt de complir 82 anys, no entenia gaire què feien els periodistes intentant que parlés sobre la seva obra literària, ja que han sigut els mitjans de comunicació els que l'han localitzat abans que la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, li comuniqués per telèfon la concessió del guardó.

"La veritat és que jo he viscut més de premis que d'una altra cosa", reconeixia amb la seva habitual franquesa l'autor d'"El Jarama", novel·la amb la qual va guanyar el Premi Nadal el 1955 i que figura entre les millors de la postguerra espanyola.

Centrat en l'assaig des de fa anys, l'escriptor acaba de publicar aquests dies "Guapo y sus isótopos", una obra que, de moment, s'ha negat a presentar en públic perquè "és de minories". Fa molt que no té la temptació de tornar a la novel·la, a causa de "la mandra horrible" que li fa aquest gènere. Tampoc llegeix les obres dels novel·listes actuals perquè prefereix rellegir els seus "llibres vells".

El Premi Nacional de les Lletres Espanyoles està dotat amb 40.000 euros. L'any passat va recaure en Juan Goytisolo. El jurat ha estat presidit pel director general del Llibre, Rogelio Blanco, i n'han format part José Manuel Blecua, Andrés Fernández-Albalat, Andrés Urrutia, Marta Pessarrodona, José Gómez Asencio, Juan Mollá, Santos Alonso, Lucía Martínez, Esther Tusquets i Ana María Matute, guardonada el 2007. Goytisolo, guanyador de 2008, no hi ha pogut assistir.
Anar al contingut