Karma Peiró - janquim / Barcelona

Desconfiança a la xarxa sobre la normativa europea que impedeix tallar l'accés a internet

Diversos experts en internet requerits pel 3cat24 consideren que la nova normativa aprovada avui mateix al Parlament Europeu respon a un enfocament obsolet de la qüestió, que no resol tots els problemes i que la seva interpretació quan s'apliqui la normativa espanyola només pot anar en la direcció de necessitar d'una ordre judicial per tallar l'accés a internet. En aquest punt coincideixen els eurodiputats catalans consultats per aquest mitjà però, més enllà d'aquest acord, expressen reticències diverses.

Actualitzat
Victor Domingo, president de l'Asociación de Internautas, creu que "si a partir d'ara es legisla a favor dels talls a l'accés es restringirien drets fonamentals", però recorda tot seguit que "això ja va passar quan es va aprovar un cànon digital injust i indiscriminat".

L'advocat Josep Jover, que ha participat en la defensa d'usuaris d'internet, assegura que "el problema de fons es que els polítics continuen creient que internet és un canal d'informació unidireccional capaç de ser jerarquitzat i, per tant, subjecte a control i pactes".

Moratòria per a velles estructures

Per Jover, les directives aprovades "són fruit d'un pacte efímer sobre la internet del passat". I posa com a exemple el canvi d'hàbits dels usuaris, que en dos anys han passat de "descarregar-se" continguts a veure'ls en "streaming".

Per això considera que l'anomenat "paquet telecom" és "una mena de moratòria perquè les velles estructures es puguin adaptar".

Simona Levi, activista de l'organització Exgae, admet que "el paquet telecom es tanca millor del que hauria volgut la indústria de continguts, que ha intentat evitar les referències als procediments previs abans de tallar l'accés de ningú a internet" però adverteix que "és un text ambigu que deixa a mans dels Estats la seva interpretació i que podria generar greus atacs a la llibertat".

Advertits d'aquests riscos, un centenar de persones i organitzacions d'una vintena de països van acordar fa pocs dies una "Carta per a la innovació, la creativitat i l'accés al coneixement", que s'oposa a les restriccions dels intercanvis entre usuaris.

Una xarxa neutral

Una altra de les qüestions que susciten polèmica és la noció de "neutralitat de la xarxa". El consultor Genís Roca ho explica d'aquesta manera: "Si algú incompleix la llei és normal que un jutge pugui actuar i un altre dia ja discutirem què és legal i què ho hauria de ser. El que ara em preocupa no és el que fan els usuaris sinó el que fan els operadors: la impunitat amb què un operador pot decidir quines coses de la meva internet aniran més a poc a poc i quines aniran més de pressa, i en funció de quins interessos es prenen aquestes decisions. Ja s'ha demostrat judicialment que hi ha hagut operadors a Espanya que han penalitzat el rendiment de la telefonia IP perquè perjudica el seu negoci de telefonia convencional. Res no impedeix a un operador que es posi d'acord amb un web per fer que tingui millor temps de resposta, res no impedeix que l'accés a la veu oficial sigui més eficient que l'accés als opositors. I aquesta és la neutralitat de la xarxa que em preocupa i tal com ho veig la nova llei no ho endreça prou."

En general a la xarxa s'hi observa un cert estat de preocupació i una simple cerca demostra que entre els bloguistes no hi ha la mateixa confiança que entre els eurodiputats. A la majoria dels blogs s'afirma que l'accés a internet corre perill però en algun blog, com el de Francisco Polo s'ha sorprès pel tractament de la majoria dels mitjans de comunicació.
Anar al contingut