Estrasburg

El Parlament Europeu aprova que no es pot tallar l'accés a internet sense un procediment previ

El Parlament Europeu ha aprovat l'anomenat "paquet telecom", el seguit de reformes de diverses normatives comunitàries sobre telecomunicacions que inclou la regulació d'internet dels governs i que entrarà en vigor a partir de l'any 2011. La qüestió que ha centrat l'atenció informativa té a veure amb la possibilitat que els governs puguin suspendre l'accés a internet dels usuaris que es descarreguin continguts dels quals no tinguin els drets, opció que no es podrà executar de forma arbitrària, però que no requerirà una actuació judicial prèvia.

Actualitzat
No s'ha pogut incloure aquesta obligació a causa de la dificultat del Parlament per aprovar una norma que no s'ajustava al variat sistema jurídic dels països comunitaris. De tota manera, la intenció dels governs era aconseguir una norma molt restrictiva que els autoritzés a tallar l'accés, però el Parlament ha allargat la discussió durant prop de dos anys fins a aconseguir que s'introdueixin uns matisos que, tot i la seva ambigüitat, resulten més garantistes que la proposta del Consell.

Així, abans de suspendre el servei s'haurà de dur a terme un procediment "just i imparcial" que inclogui el dret de l'usuari a ser escoltat. És veritat que la normativa permetrà que es pugui tallar l'accés a la xarxa, però també ho és que no es podrà fer sense un seguit de passos previs que els estats tenen 18 mesos per aprovar. 

A partir d'ara dependrà de la interpretació que cada Estat faci d'aquests matisos, però la previsió és que el govern espanyol s'haurà de cenyir a l'esperit de les normatives que avui s'aproven.

Advertiment a Espanya

La comissària per a la Societat de la Informació i els Mitjans, Viviane Reding, ha advertit el govern espanyol, encara no fa 24 hores, que si permetia tallar l'accés a internet estaria incomplint la normativa comunitària.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha reiterat els últims dies que no s'actuarà contra els usuaris, encara que ha anunciat mesures contra els llocs que posin a l'abast continguts dels quals no en tinguin els drets. Això exclouria els intercanvis entre usuaris. Fins ara, en aplicació de l'article 270 del Codi Penal vigent, la justícia no persegueix aquests intercanvis si no hi ha afany de lucre.

Caldrà esperar l'anunci d'aquesta normativa espanyola per saber com s'aplicarà la normativa que avui s'aprova en el marc europeu.

Canvi d'operador en 24 hores

La directiva sobre els drets dels usuaris ha de garantir que els ciutadans europeus puguin canviar d'operador del telèfon mòbil en una sola jornada laboral (a la pràctica en 24 hores) a més d'assegurar que els usuaris de la xarxa hagin de donar el seu consentiment perquè a l'ordinador s'hi introdueixin "cookies" (galetes), informacions de navegació que s'introdueixen al disc dur dels ordinadors.

La reforma de les normativa europea sobre telecomunicacions inclou altres qüestions com ara l'harmonització de la gestió de l'espectre radioelèctric de cara a la transició cap a la TDT, la cooperació entre els organismes reguladors de telecomunicacions de tots els estats i la separació en alguns casos dels serveis de xarxa dels altres que proporcioni una mateixa empresa, i segons les notes oficials d'aquesta institució es volen reforçar els drets dels usuaris i afavorir la competència en el sector. S'ha aprovat amb 510 vots a favor, 40 en contra i només 24 abstencions, i ha tingut l'acord dels més reticents, com el Partit Pirata suec, que ho considera un pas enrere en la direcció adequada. 

A les sis de la tarda, Catherine Trautmann, que és la ponent d'una de les directives que formen part del "paquet telecom", mantindrà una conversa oberta a través de la xarxa social Facebook.  
Anar al contingut