Oslo

Identifiquen més de 17.000 espècies del fons marí, més poblat del que es creia

Els mars i oceans amaguen molta més vida del que es pensava fins ara. Els científics que elaboren el Cens de la Vida Marina han descobert multitud d'animals adaptats a la vida per sota dels 200 metres de profunditat, allà on ja no arriba la llum. Fins ara han identificat 17.650 espècies, moltes de les quals desconegudes. Algunes viuen del metà, d'altres de petroli o bé de les restes que els arriben dels veïns de dalt. Els experts, que preveuen acabar el cens l'octubre del 2010, després d'una recerca de 10 anys, han localitzat tant bestioles microscòpiques com d'altres que mesuren més de dos metres de llargada.

Actualitzat
Gambes, coralls, estrelles de mar, crancs, meduses florescents, cucs i criatures amb formes que recorden l'elefant Dumbo o un cogombre, segons el criteri dels científics, habiten a les profunditats oceàniques, unes àrees que fins fa no gaire es creien gairebé desèrtiques pel que fa a la vida animal. L'absència de llum era l'inconvenient principal que hi veien els científics, però ara han descobert que també aquí s'han desenvolupat estratègies per a la supervivència. Una part del catàleg que estan recopilant ja es pot consultar al web del Cens de la Vida Marina.

El "cogombre" que il·lustra aquesta notícia, per exemple, viu al golf de Mèxic i fa servir els tentacles de dos centímetres per alimentar-se amb les restes de sediments que arriben al fons marí.

Una altra manera curiosa de sobreviure és la d'una mena de cuc que no té boca ni estómac i que fa servir els bacteris que viuen amb ell per ingerir els elements químics provinents del petroli, que converteix en energia. N'hi ha que fan el mateix amb el metà. I pops que tenen la forma de l'elefant Dumbo, perquè tenen unes aletes que recorden les orelles del personatge de Disney.

A l'Antàrtida hi han trobat per primera vegada un cuc que s'alimenta dels ossos de les balenes i també els ha cridat l'atenció que hi hagi bèsties fluorescents, que creen elles mateixes la llum i que tenen ulls que hi veuen, malgrat viure en la foscor més absoluta.
Anar al contingut