Maià de Montcal

Montilla alerta que retallar l'Estatut posaria en perill la Constitució i amenaçaria l'estat autonòmic

Solemne i seriós advertiment del president de la Generalitat, José Montilla, al Tribunal Constitucional davant la sentència pendent sobre l'Estatut. Assegura que una resolució negativa pot posar en perill la mateixa Constitució i la concepció plural d'Espanya. José Montilla lamenta la gravetat i la situació que provoca el retard en la sentència i les filtracions. L'última, aquest mateix diumenge, al diari "El País", en què s'assegura que el tribunal exclourà el terme "nació" del preàmbul de l'Estatut. El president adverteix, també, de l'excepcionalitat del fet que, per primera vegada, el tribunal hagi de pronunciar-se sobre una llei que el poble i dos parlaments han donat per bona.

Actualitzat
El que ahir va ser escrit, acordat i votat per unir no pot servir avui per dividir. Aquest ha estat el missatge que Montilla ha enviat als membres del Tribunal Constitucional, tot desitjant que "ningú malmeti de forma temerària i imprudent l'esperit constitucional". Un esperit, segons ell, integrador, plural, obert i acollidor, que va assentar el marc de convivència per als pobles d'Espanya.

El president alerta que la Constitució no pot servir de pretext per retallar l'autogovern acordat entre dues cambres i avalat pel poble de Catalunya. Considera que això seria restringir el seu caràcter i posar-la en perill, així com negar i bloquejar el desenvolupament de la concepció plural d'Espanya.

José Montilla ha refermat el seu compromís amb l'Estatut votat i no ha amagat el seu malestar amb aquells que volen menysprear la voluntat democràtica dels catalans expressada a les urnes.

Responsabilitat històrica


El president català ha demanat que no s'ignori la històrica responsabilitat del Constitucional, que per primer cop en 30 anys s'ha de pronunciar sobre una llei avalada pel poble. "Aquesta excepcionalitat obliga al màxim respecte a les funcions de l'alt tribunal, així com a tenir prudència i sentit d'estat en les reaccions a la seva decisió. És l'hora de la responsabilitat històrica", assegura.

"R
especte pel que hem decidit"

Per acabar el seu discurs, Montilla ha recorregut a les paraules d'un dels ponents constitucionals, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñon, que deia que "la mateixa finalitat de la norma s'esvaeix si la seva lletra no pot ser interpretada a la llum de la realitat social del temps en què ha de ser aplicada".

Tot plegat, rubricat amb la petició de "respecte pel que som i pel que com a poble hem decidit i hem dit que volem ser".

Homenatge a Ernest Lluch


Montilla ha fet aquestes declaracions a Maià de Montcal, a la Garrotxa, en un acte d'homenatge a Ernest Lluch, quan fa nou anys que va ser assassinat per ETA. L'acte, organitzat pel PSC, ha comptat amb la participació d'amics i familiars. Montilla ha fet ofrena d'un ram de roses a la tomba d'Ernest Lluch. En l'acte, s'ha recordat la figura de Lluch i se n'ha destacat, un cop més, el seu tarannà obert i dialogant.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut