Madrid

De la Vega: "Espanya no ha pagat cap rescat"

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat de manera categòrica que "Espanya no ha pagat cap rescat" per l'alliberament del segrestat tonyinaire basc "Alakrana". De la Vega ha volgut dissipar qualsevol ambigüitat que s'hagués pogut desprendre de les paraules del ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que va dir que Espanya "com a país" no havia pagat el rescat. La vicepresidenta també ha volgut sortir al pas d'algunes informacions que apuntarien que el govern hauria aportat una part del rescat a compte dels fons reservats.

Actualitzat
La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que accepta les crítiques "raonades i raonables" per la gestió del segrest, però en aquestes crítiques no hi ha inclòs les del PP. De la Vega ha recordat que compareixerà la setmana que ve al Congrés per, "amb llum i taquígrafs", informar de totes les circumstàncies que han envoltat el segrest.

La vicepresidenta ha felicitat els tripulants del vaixell per haver-se pogut reunir, "sans i estalvis", amb els seus familiars en una imatge que ha dit que tots els espanyols desitjaven. Després d'insistir que l'important és que estiguin lliures, ha considerat que no és el moment de fer gaires especulacions, però ha recalcat que "Espanya no ha pagat cap rescat" i que "tot ha funcionat de forma raonable".

De la Vega, com a encarregada de coordinar les tasques de rescat, ha assumit tota la responsabilitat de l'alliberament i ha dit que accepta totes les crítiques "raonades i raonables". No obstant això, després de recalcar que els pirates són "els primers i únics responsables" del segrest, ha tornat a lamentar que el PP hagi intentat obtenir-ne un rèdit electoral. "L'enemic està a fora, però una vegada més el PP ha preferit criticar el govern en comptes de donar-li un cop de mà".

De la Vega, que ha elogiat la tasca de les Forces Armades, ha reiterat que el govern celebra que la situació "difícil i arriscada" que s'ha viscut acabés "sense costos personals irreparables". Respecte a la decisió del jutge Santiago Pedraz d'investigar la "trama jurídicofinancera" del segrest per identificar els "comissionistes" i els bufets d'advocats que van negociar el suposat rescat, ha instat, com sempre, a respectar les decisions judicials.

La contundència de De la Vega en negar que el govern hagi pagat cap rescat pretén desmentir les filtracions que apunten a un possible pagament, total o parcial, del rescat exigit pels pirates. Alguns mitjans han citat les declaracions en què el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín, afirmava que desconeixia la quantitat pagada però que sí sabia que el govern havia ajudat a l'armador, i donava a entendre implícitament que s'ha pagat almenys una part del rescat. Altres fonts apunten que el govern n'hauria pagat la meitat a compte dels fons reservats i que haurien sigut agents del CNI els que haurien fet efectiva la suma als pirates.

El mateix ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va afirmar que Espanya "com a país" no va pagar el rescat, però sí va explicar que es van trobar solucions "en l'àmbit internacional per a una situació complexa". I va afegir: "Crec que això ho comprenem tots, i també ho poden comprendre els qui han d'interpretar la llei i el dret a cada moment."
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut