Barcelona

Els partits acorden tenir una proposta de llei electoral en només tres mesos

La nova llei electoral comença a caminar. La ponència del Parlament que ha d'elaborar el nou marc legislatiu català s'ha reunit aquest divendres per primera vegada. Els diputats volen anar per feina i s'han posat un termini: tres mesos per enllestir el text. L'objectiu és que la llei estigui a punt i aprovada abans que s'acabi la legislatura, a finals de l'any que ve. Els experts que han redactat la proposta han elaborat un ampli estudi en què tots els partits s'hi puguin sentir representats i amb el qual es pugui arribar al consens necessari per tirar endavant la llei. Els partits creuen possible arribar a un pacte de limitació de la despesa durant les campanyes aquesta mateixa legislatura.

Actualitzat
La primera reunió de la ponència ha donat el tret de sortida al camí que ha de culminar amb l'aprovació de la nova llei electoral de Catalunya. Els grups parlamentaris s'han posat a treballar per redactar el futur marc legislatiu del país, pendent des de fa 30 anys.

Els dos grans partits, el PSC i CiU, anaven a la reunió havent escenificat abans un clima d'entesa. El president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, han coincidit que la llei haurà de potenciar la relació dels electors amb els diputats, tal com passa en el model alemany.

Els partits han exhibit predisposició a pactar al més aviat possible la llei, si pot ser abans que s'acabi la legislatura, d'aquí a un any. Per tirar endavant aquesta llei, cal el suport de les dues terceres parts del Parlament.

Sobre la taula de la ponència i com a punt de partida, els grups tenen un esborrany de llei, encarregat per la Conselleria de Governació i elaborat a partir de les recomanacions que va fer una comissió d'experts fa dos anys. Aquests experts en sistemes electorals i de participació van presentar un estudi ampli perquè tots els partits s'hi puguin sentir representats i, si hi ha voluntat política, puguin arribar al consens. Ara mateix, un dels esculls és trobar la fórmula proporcional entre vots i escons i com es distribueixen al territori. Un altre, l'elaboració de les llistes.

En menor o major grau, els experts difereixen dels polítics i descarten aplicar el sistema electoral alemany. Demanen, en canvi, que es racionalitzin les despeses electorals i que s'aprovin noves fórmules per facilitar la participació a les eleccions. I es mostren optimistes, amb matisos, sobre l'aprovació de la llei electoral en el que queda de legislatura.

La ponència la conformen dos representants designats per cadascun dels grups parlamentaris. Hi representen CiU Josep Maria Pelegrí i Lluís Corominas; el PSC està representat per Miquel Iceta i David Pérez; ERC ha designat Anna Simó –relatora de la llei- i Patrícia Gomà; del PP hi participen Santiago Rodríguez i Josep Llobet; ICV-EUiA té a la ponència Jaume Bosch i Lluís Postigo, i per part del Grup Mixt hi són presents Albert Rivera i Carmen de Ribera.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut