Ginebra

L'accelerador de partícules reprèn el funcionament després de 14 mesos avariat

El setembre de 2008 es va posar en marxa per primer cop l'accelerador de partícules. Després de vuit dies en funcionament, una avaria en el col·lisionador d'hadrons (LHC) va obligar a aturar el sistema. Segons ha pogut saber el programa "El secret" de Catalunya Ràdio, l'LHC ha tornat a posar-se en marxa aquest divendres.

Actualitzat
En declaracions al mateix programa, l'enginyer en cap de l'LHC, Boris Bellesia, ha explicat que "s'han reparat tots els imans que s'havien espatllat després de l'incident, i des de finals de maig, s'estan fent tests per tornar a posar en marxa l'accelerador".

L'accelerador de partícules és un tub de 27 quilòmetres que ha suposat 20 anys de feina de més de 10.000 científics de 85 nacionalitats. Està ubicat sota terra molt a prop de Ginebra, a Suïssa. La seva funció serà constatar coneixements de física bàsica, com per exemple, la teoria de la gravetat, que només s'ha pogut explicat en part. La tasca més important, però, serà "conèixer el comportament de la coneguda com ‘partícula de Déu'", ha afegit Bellesia. Aquesta informació permetria als físics "saber perquè els objectes tenen massa i perquè un objecte pesa més que un altre. El que volem fer amb aquest accelerador és anar mes enllà de les fronteres del coneixement i descobrir coses que encara avui no ens podem respondre".

Bellesia ha reconegut que l'accelerador "podria tornar a fallar, però és molt improbable" perquè s'han millorat els mecanismes de seguretat. Després que l'LHC s'ha tornat a posar en funcionament, l'equip de científics que hi ha participat espera poder obtenir resultats el primer semestre de 2010.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut