Osca

Osca es prepara per al judici pel crim de Fago amb prop de 200 periodistes acreditats

Osca viu a partir de dilluns el judici pel crim de Fago. L'Audiència Provincial jutja la mort de Miguel Grima, l'alcalde d'aquesta localitat aragonesa, el gener del 2007. L'únic acusat, Santiago Mainar, és a l'ull de l'huracà d'un fort desplegament mediàtic. Hi ha gairebé 200 periodistes acreditats, que han obligat a habilitar una instal·lació provisional davant mateix de l'edifici de l'Audiència. Les xifres del judici tampoc es queden curtes: 120 testimonis i un sumari de més de 4.300 pàgines. Està previst que la vista oral duri vuit dies.

Actualitzat
El judici per l'assassinat de l'alcalde de Fago Miguel Grima ja començat a l'Audiència Provincial d'Osca. El cas arrenca amb la declaració de l'únic acusat, el ramader i guarda forestal Santiago Mainar, i amb una gran expectació mediàtica.

Els fets que es jutgen van tenir lloc el 12 de gener del 2007 a la carretera que condueix a la casa de Miguel Grima. Allà, Santiago Mainar presumptament li va preparar una emboscada perquè hagués de baixar del seu vehicle i poder disparar-li amb una escopeta.

Quan Mainar va ser detingut es va declarar culpable de la mort de l'alcalde i en va donar nombrosos detalls. Després, però, va modificar la declaració i va assegurar que era innocent.

No es coneixen testimonis presencials del fet. Només un veí de Fago va dir que havia passat per la carretera aquella mateixa nit: va identificar el cotxe de l'alcalde, però no qui era la persona que li va dir que continués la ruta i no parés. El relat coincideix amb l'autoinculpació de Mainar. Dues proves més també quadren amb aquesta versió: les restes d'ADN de Mainar al vehicle de Grima i les restes de pólvora a les mans de l'acusat.

Mainar i Grima, acusat i víctima, ja feia anys que estaven enfrontats, tot i que en un primer moment havien estat bons amics. A més, els dos representaven dues opcions polítiques contràries: Grima era del PP i havia guanyat l'alcaldia, i Mainar era del PSOE i havia perdut les eleccions. L'un va morir en un revolt de carretera a causa del tret d'una arma que no ha aparegut i per a l'altre es demanen vint-i-un anys de presó.

Fort desplegament mediàtic

Gairebé dos-cents periodistes s'han acreditat per cobrir el judici. El desplegament no sorprèn perquè el cas ha omplert nombroses pàgines de diaris i revistes, minuts als informatius i fins i tot ha estat el protagonista d'una minisèrie televisiva i de més d'un llibre.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut