Berlín

La caiguda d'un dòmino gegant de mil peces simbolitza la fi del mur de Berlín

La porta de Brandenburg ha estat el centre de la commemoració de la caiguda del mur de Berlín aquest dilluns, en una jornada marcada per la pluja intensa a la ciutat. Les principals personalitats que assisteixen a les celebracions dels vint anys de l'esdeveniment han anat a una recepció oficial al palau de Bellevue, la residència oficial del president d'Alemanya, Horst Keller. Des d'allà, s'han dirigit a la porta de Brandenburg, on Daniel Barenboim ha dirigit un concert interpretat per l'Orquestra de Berlín. Seguidament, els actes han culminat amb la caiguda d'un dòmino gegant, format per un miler de peces de 2,5 metres d'altura, que seguia el traçat del mur.

Actualitzat
El músic argentinoisraelià Daniel Barenboim ha inaugurat l'anomenada "Festa de la Llibertat", l'acte central del vintè aniversari de la caiguda del mur, amb l'obertura de "Lohengrin" de Richard Wagner. Davant la porta de Brandenburg i sota una intensa pluja, les desenes de milers d'assistents a la celebració s'han protegit amb paraigües per escoltar la interpretació de l'Orquestra Estatal de Berlín.

Peces de Wagner, Beethoven, Schönberg i Golman han sonat davant de milers de persones, en un acte que ha comptat amb l'assistència dels principals líders mundials. L'actor Klaus Maria Brandauer ha llegit uns poemes que formaven part d'una de les peces interpretades. La sorpresa del concert l'ha protagonitzat el tenor Plácido Domingo, en interpretar la marxa popular "Aire berlinès". Un moment que ha estat molt corejat pels assistents.

La festa ha estat presidida per la cancellera Angela Merkel, i hi assisteixen el president rus, Dmitri Medvédev; el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy; el primer ministre britànic, Gordon Brown, i la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, en representació de les quatre potències aliades vencedores de la Segona Guerra Mundial.

També hi han estat presents el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, i del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, així com els líders dels 27 països membres de la UE, entre els quals, el cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Tot seguit, els polítics han travessat la porta de Brandenburg per simbolitzar la unitat europea i, a continuació, han seguit els parlaments de les autoritats: Angela Merkel, l'alcalde de Berlín, Klaus Wowereit, i els representants de les quatre potències aliades.
 
Finalment, s'ha fet caure la cadena de peces de dòmino gegants que han decorat artistes de tot el món. L'expresident polonès Lech Walesa ha estat l'encarregat de fer la primera empenta, des d'un extrem del traçat de fitxes, d'un quilòmetre i mig de llargada, que han seguit el recorregut del mur. Amb aquest acte, s'ha volgut simbolitzar que el mur de Berlín s'ha ensorrat de nou.

Un castell de focs ha tancat tots els actes que s'han fet a Berlín per celebrar les dues dècades sense mur, i que han estat seguits als carrers per prop de 100.000 persones.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut