Somàlia

El patró de l'"Alakrana" assegura que els pirates detinguts seran traslladats a Somàlia

Conèixer la situació del segrest del pesquer basc "Alakrana" és cada cop més enrevessat ja que les declaracions de les diferents parts no fan més que afegir confusió a l'angoixant espera. L'última novetat l'ha aportat el patró del tonyinaire, que assegura després de parlar amb el seu armador que el mateix president espanyol s'ha involucrat en el tema i que s'estaria tancant el retorn a Somàlia dels dos pirates detinguts i extradits a Madrid. El govern espanyol no ho confirma ni ho desmenteix. Mentrestant, els pirates asseguren que els tres mariners que van portar a terra no han tornat al vaixell.

Actualitzat
La situació a l'"Alakrana" era crítica aquest diumenge al matí, després de trenta-nou dies de segrest. Però a la tarda ha fet un tomb quan l'armador del vaixell ha comunicat al patró, Ricardo Blanch, a bord del pesquer, que s'estava negociant la tornada a Somàlia dels dos pirates presos a Madrid. El mateix Blanch s'ha encarregat de comunicar-ho als seus segrestadors, i això ha ajudat a relaxar l'ambient.

Així ho ha confirmat el patró en una entrevista a TV3. Assegura que l'armador, present a les negociacions entre Espanya i Somàlia a Nairobi, li ha comunicat que "José Luis Rodríguez Zapatero s'ha involucrat directament" en la resolució del conflicte i que els pirates detinguts a Espanya tornaran a Somàlia.

Segons l'armador, encara no se sap amb precisió quan es produirà el trasllat dels pirates però assegura que és l'únic entrebanc per acabar el segrest, ja que segons Blach, ja feia dies que s'havia arribat a un acord econòmic. El patró de l'"Alakrana" també ha afegit que senten que el govern espanyol ha enganyat les famílies en dir-los que els pirates detinguts a Madrid no entraven en les negociacions.

Ricardo Blach ha explicat que la tensió s'ha rebaixat al vaixell quan ha comunicat al cap dels pirates l'eventual trasllat a Somàlia dels pirates detinguts a Madrid. El patró ha afegit que estan vivint un "infern" i que fa quatre dies van treure tota la tripulació a proa i van començar a disparar trets per intimidar-los.

El govern no confirma ni desmenteix

Fonts del govern han confirmat que s'està negociant, tot i que no han volgut entrar en detalls de si s'ha arribat a un acord sobre un possible trasllat dels dos pirates empresonats a Madrid cap a Somàlia. Diuen que estan fent tot el que està a les seves mans per alliberar-los.

L'únic que se sap del cert és el que ha passat en la trobada d'urgència que han mantingut a Nairobi l'ambaixador espanyol a Kènia i el primer ministre somali. Espanya ha instat Somàlia a garantir la seguretat dels tripulants raptats i a accelerar les gestions per alliberar-los. També ha mostrat la disposició del govern espanyol a facilitar, en el marc de la legalitat vigent, aquestes gestions.

Des del país africà s'assegura que tots els mariners estan bé i supliquen pel retorn dels detinguts per tancar definitivament un segrest que ja s'ha allargat més d'un mes. Totes dues parts, segons un comunicat somali, han acordat mantenir un contacte "intens i fluïd en aquesta qüestió".

On són els tripulants desembarcats?

El patró de l'"Alakrana" també ha explicat a Televisió de Catalunya que els tres pescadors que els segrestadors van fer desembarcar del vaixell han tornat a bord, tot i que no ho pot assegurar. Un dels pirates havia comunicat hores abans a Catalunya Ràdio que encara els tenien retinguts a terra. Aquesta informació es contradiu amb les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, que ha dit que tots els pescadors eren al vaixell.

Crítiques pel viatge de De la Vega

L'episodi de l'"Alakrana" també porta incorporada la polèmica política, perquè el PP acusa María Teresa Fernández de la Vega de frivolitat, perquè es troba de viatge oficial a l'Argentina tot i ser qui coordina les actuacions relacionades amb el segrest. La vicepresidenta ha volgut fer explícit que no ha deixat de treballar per l'alliberament dels segrestats, i ha permès l'entrada de les càmeres mentre feia unes trucades telefòniques. Després ha explicat que ha informat Zapatero de la videoconferència que acabava de mantenir amb els tres ministres implicats, i que té dos contactes diaris amb el lehendakari López i el president de la Xunta, Núñez Feijoo.
Anar al contingut