Andorra

La grua de gran tonatge que ha començat les tasques de desenrunament a Andorra torna a funcionar

Continuen les tasques de recerca dels quatre cadàvers que estan atrapats des de dissabte a les obres del viaducte d'accés al túnel de les Dues Valires, a Andorra. La grua de gran tonatge que havia de facilitar el desenrunament, però, s'ha espatllat una hora després de posar-se en marxa per problemes en la bomba hidràulica. A mitja tarda ha arribat una peça des de Catalunya i s'ha pogut reprendre la feina. La retirada de ferralla és força complicada, cosa que obliga a aturar l'operació en alguns moments. El govern andorrà ha ordenat paralitzar les obres del túnel de les Dues Valires fins que no s'esbrinin les causes de l'esfondrament. A la zona hi ha arribat un parlamentari portuguès per comprovar com es desenvolupa l'operació, ja que els cinc morts i els sis ferits en el sinistre són portuguesos.

Actualitzat
La grua de grans dimensions ha començat a treballar des de la part superior del pont ensorrat per treure la ferralla amb total seguretat, però una hora més tard ha hagut d'aturar-se a causa d'un problema mecànic en un cilindre hidràulic al braç cisalla. Cap a les cinc de la tarda ha tornat a funcionar després que han pogut canviar la peça avariada.

Mentrestant, el parlamentari portuguès Paulo Pisco ja ha visitat els ferits i el lloc dels fets i ha explicat que els portuguesos que volien ser traslladats ja estan més tranquils i ja han entès que no podran tornar fins que la seva situació no millori. Pisco també ha dit que les tasques de repatriació dels cadàvers seran complicades i lentes. I pel que fa a les causes de l'ensorrament, ha indicat que no vol fer especulacions.

El parlamentari portuguès també ha dit que li consta que els treballadors portuguesos compleixen les mesures de seguretat i que estan molt acostumats a les condicions meteorològiques adverses.

Un rescat de grans dimensions

La grua de gran tonatge ha començat a treballar per recuperar quatre dels cossos sense vida dels operaris que treballaven dissabte a les obres de l'accés del túnel de les Dues Valires. La maquinària ha arribat provinent de Viladecavalls, amb unes quantes hores de retard. Ha estat un trasllat força complex per culpa del pes de la grua, que no podia anar a més de 60 km/h.

La seva amplada i tonatge no permetien anar tot el trajecte per l'autopista perquè no passava pels peatges, i per tant els Mossos d'Esquadra l'han hagut d'escortar per vies alternatives durant tota la nit. La grua ha començat a desmuntar els ferratges de l'estructura esfondrada per permetre un accés més segur als equips de rescat.

No es preveu que abans d'aquesta tarda es pugui recuperar cap dels cossos dels quatre treballadors que encara queden enterrats sota la runa del pont ensorrat dissabte a Andorra. La cinquena víctima va morir poc després d'arribar a l'hospital i de resistir un penós rescat que va durar 12 hores. Així doncs, l'última fase del rescat s'espera per avui.

S'investiguen les causes de l'accident

Paral·lelament a aquests treballs, el govern andorrà ha ordenat una investigació per aclarir què va provocar l'enfonsament. "És una obra que no va adjudicar el nostre govern. Hi ha una pràctica que no qualificaré de moment, potser la setmana vinent en tindré algun adjectiu qualificatiu, però el que ja podem constatar és que es tracta d'una subcontractació, i això no servirà per eludir responsabilitats, en cas que n'hi haguessin". Així s'ha manifestat el cap del govern, Jaume Bartumeu, en la primera compareixença del govern andorrà després de la tragèdia.

El cap de govern també ha anunciat que les obres del túnel de les Dues Valires es mantindran aturades fins que la investigació no aclareixi les causes de l'esfondrament, en què van morir cinc operaris.

Tercer accident a les obres del túnel

L'enfonsament d'aquest dissabte al túnel de les Dues Valires és el tercer accident laboral que hi ha en aquesta obra. El primer va ser el març del 2007, quan un treballador portuguès de 22 anys i sense permís de conduir va morir mentre portava un camió amb material d'obra.

El segon sinistre va passar l'abril d'aquest any, quan un treballador portuguès de 25 anys va perdre la vida després de caure al buit des d'una estructura de 20 metres. La investigació va determinar que no duia l'arnès fixat.

Anar al contingut