Barcelona

Castells presenta els primers pressupostos del nou finançament

La Generalitat ha aprovat els primers pressupostos que incorporen els diners del nou finançament. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha explicat les línies mestres d'aquests números, que seran restrictius i deficitaris, propis d'una etapa de crisi greu i de sortida retardada. El conseller Castells ha dit que els 2.600 milions d'euros addicionals podran atenuar la caiguda d'ingressos. Si no hi hagués hagut aquesta aportació, la retallada hauria estat dràstica en totes les partides. De tota manera, el govern recorrerà al dèficit per mantenir la inversió pública, que malgrat l'esforç serà inferior a la de l'any passat. Les polítiques socials i la recuperació de l'economia són els eixos principals dels pressupostos, sobretot la inversió en investigació i desenvolupament.

Actualitzat
El consell de govern, reunit de forma extraordinària, ha aprovat els pressupostos de la Generalitat per al 2010. Tot seguit, el conseller d'Economia, Antoni Castells, els ha presentat al Parlament de Catalunya. Són els segons pressupostos des del començament de la crisi, i els primers amb el nou sistema de finançament.

Caiguda d'ingressos

Castells ha avançat que Catalunya tancarà l'any amb una recessió del 4,1%. Per a l'any vinent, ha pronosticat un creixement negatiu, del 0,5%. A més, ha avisat que com a conseqüència de la crisi econòmica, l'any vinent els ingressos cauran dràsticament, un 24,4% aproximadament, fins a uns 5.000 milions.

Amb tot, Castells ha volgut remarcar que el nou model de finançament aportarà nous recursos, uns 2.600 milions, i això "atenuarà la pèrdua d'ingressos". El conseller ha valorat el nou finançament com "un salt" i ha afirmat que "comportarà un nou cicle". Castells ha explicat que suposarà 3.687 milions més en el punt màxim, un salt del 23%. "Però no vol dir que deixem de tenir cicles", ha puntualitzat. Per això, ha admès que "podria ser fins i tot que en el moment més baix del cicle econòmic actual arribem a tenir menys ingressos que en el moment més alt del cicle econòmic anterior".

L'impost de successions divideix

Finalment no hi ha hagut un acord entre els socis del tripartit pel que fa a la rebaixa de l'impost de successions, ja que tant PSC com Iniciativa continuen defensant que aquesta rebaixa s'ha de fer de forma separada als pressupostos, en una llei "ad hoc". Una posició que no complau gens Esquerra, que ha fet d'aquest tema el seu cavall de batalla.

Estirar el dèficit

El pressupost incorporarà per primera vegada els diners del nou finançament. Malgrat tot, aquests diners no compensen la continuada caiguda dràstica dels ingressos. Aquest any, a més de caure els impostos propis, com el de transmissions patrimonials, també cauen de manera espectacular els impostos participats, com l'IRPF i l'IVA. En el cas de l'IVA, la caiguda superarà el 30%.

Per tant, el govern no té més remei que continuar estirant del dèficit, que es preveu que depassarà el límit del 2,5% que permet l'Estat, és a dir, que pot superar els 4.800 milions d'euros de l'any passat.

Pel que fa a la inversió pública, continuarà baixant. Si l'any passat va ser de 6.500 milions d'euros, aquest any s'aconseguirà, com a màxim, superar els 6.000 milions. El govern també ha decidit no cobrir cap vacant del personal d'administració i serveis, malgrat les queixes dels sindicats. Congela, doncs, la plantilla de funcionaris i no cobrirà les baixes. Això no afecta les partides de Mossos, mestres i metges.

Tot i ser uns pressupostos austers, l'objectiu del govern és reactivar l'economia i arribar a les persones que noten més la crisi. Per això el departament d'Antoni Castells incrementarà significativament els diners per a les ajudes a la dependència, després de les continuades queixes dels ciutadans. També pugen les ajudes per les polítiques d'ocupació. En aquest sentit, està previst que el govern gastarà més de la meitat del pressupost en despesa social.

A més a més, l'altra gran aposta del govern és la recerca, la innovació i el desenvolupament. Per això, la partida que creixerà respecte de l'any passat, quan ja va augmentar el 34%. Un fet que diferencia els pressupostos dels del govern de Zapatero, que han reduït aquest apartat. I és que a Catalunya es vol començar, de veritat, a canviar el model de sistema econòmic.
Anar al contingut