Barcelona

Castells avisa que el sistema polític està "esgotat" i que cal reformar-lo de dalt a baix

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha fet la valoració política més contundent, fins ara, de la situació generada pel "cas Millet" i pels "cas Pretòria". Castells considera que estem vivint el final d'un cicle polític i que cal una regeneració íntegra del sistema. Per això proposa reformar-lo de dalt a baix, de forma consensuada i amb visió de país. En la conferència "Autogovern i ambició de país", que ha pronunciat a l'Institut d'Estudis Catalans, Castells ha afegit que seria un error empastifar tothom o tapar-se les vergonyes els uns als altres pels casos de corrupció. "Ni tapar el que no està bé ni projectar l'empastifada", ha asseverat.

Actualitzat
"Assistim a l'esgotament d'un cicle basat en un determinat sistema", amb la consegüent "crisi de valors" que comporta. Aquesta és una de les reflexions qua ha llançat el conseller d'Economia, Antoni Castells, arran de l'aparació en molt poc temps de dos escàndols que fan trontollar les institucions catalanes, el "cas Palau" i la presumpta trama de corrupció urbanística destapada amb l'"operació Pretòria".

Pel titular d'Economia, hi ha tres crisis greus que afecten Catalunya: l'econòmica, la de la relació Catalunya-Espanya i una tercera que és el desencant i la desafecció cap a la política. És en aquest context de crisi de valors que apareix la corrupció i davant d'aquest mal, "cal evitar dos perills gravíssims".

El primer és "voler embrutar-ho tot i estendre la porqueria pertot arreu", cosa, ha afegit, que és una tendència natural que tenen els partits. Per Castells, aquesta tendència és perjudicial "perquè no és veritat" que tot estigui corromput.

El segon perill és, per ell,"voler que es tapin" els casos d'irregularitats o de corrupció. "Això -ha recalcat- ja no és possible fer-ho, i cal arribar fins a les últimes conseqüències" per posar fi a aquest tipus de conductes.

Tot plegat, ha afegit, condueix a l'abstenció electoral i "fomenta alternatives antisistema imprevisibles que sovint són protagonitzades per opcions demagògiques o populistes". Com a solució, Antoni Castells proposa "un reformisme regeneracionista" basat en "el coratge, el lideratge, la definició d'un projecte i l'exemplaritat dels servidors públics".

Relació Catalunya-Espanya


El titular d'Economia també ha avisat del perill que corre aquesta relació, ja que "l'etapa de turbulències i de tensions" no només no ha finalitzat, sinó que "va en augment" fins al punt de "posar en perill el pacte constitucional que va tenir lloc durant la transició". I és que per Castells, els catalans se senten cada vegada menys implicats en els afers espanyols "i a Espanya hi ha una hostilitat cap a Catalunya com no s'havia vist mai i que es va iniciar amb la segona etapa de l'època Aznar".

En aquest punt ha demanat unitat al partits "perquè tenim una gran força quan anem tots junts", i "no pot tornar a passar que els interessos de partit s'anteposin als de país". "El preu del poder no pot ser mai la derrota del país -ha subratllat- i, quan ho és, la gent ho veu i es distancia en creure que l'únic que es vol és el poder."
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut