Estrasburg

La justícia europea dictamina que el crucifix a les aules vulnera la llibertat religiosa

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha sentenciat que la presència del crucifix a les aules suposa "una violació dels drets dels pares i mares a educar els fills segons les seves conviccions". La justícia europea ha donat la raó a una mare italiana que va anar als tribunals per la negativa de l'institut on estudiaven els seus dos fills a retirar les creus. Els jutges italians no li van fer cas i la dona va decidir recórrer a Estrasburg, que ha considerat que la presència del crucifix vulnera la llibertat de religió. El govern de Silvio Berlusconi ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència, mentre que l'església italiana ha considerat "irresponsable" el dictamen. El Vaticà, mentrestant, manté el silenci.

Actualitzat
Després dels intents fallits davant la justícia italiana, Soile Lautsi, ciutadana italiana d'origen finlandès, ha aconseguit que Estrasburg hagi estudiat el seu cas i li hagi donat la raó. Ara el govern italià l'haurà d'indemnitzar amb 5.000 euros pels danys morals causats. Aquesta és la primera sentència de la justícia europea sobre els símbols religiosos a les aules.

La ministra d'Educació italiana, Mariastella Gelmini, ha assegura que les creus formen part de la "tradició" i que el fet que siguin a les parets de les aules "no implica adhesió al catolicisme". També s'ha queixat la Conferència Episcopal Italiana, que ha advertit que "davant el buit ètic, moral, que veiem sovint en els joves, pensar que se'ls ajuda" així és "veritablement miop".
Anar al contingut