La Haia

Karadzic compareix al Tribunal de la Haia i demana 10 mesos per preparar la seva defensa

L'antic president dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic, ha comparegut davant el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia per demanar que se li concedeixin deu mesos addicionals per preparar adequadament la seva defensa. El jutge que presideix el tribunal, O-Gon Kwon, li ha dit que "és el tribunal i no l'acusat el que determina quan comença el judici". En la seva primera compareixença davant el Tribunal de La Haia -que el jutja des de la setmana passada per onze càrrecs de crims de guerra perpetrats durant la guerra de Bòsnia-, Karadzic ha assegurat que "des del principi la defensa s'ha pres el judici molt seriosament", però el temps de preparació del cas se li ha quedat "massa curt".

Actualitzat
Per això, i perquè ha assegurat que no desitja boicotejar el judici, Karadzic ha demanat que es faci "tot el possible" perquè la defensa pugui estar preparada "quan comenci el judici". "És el dret fonamental que tinc, preparar adequadament el judici, si no quin tipus de judici seria aquest, sense una defensa adequada?", ha preguntat a la sala. "M'agradaria que se'ns prengués seriosament, perquè la defensa s'ha pres seriosament aquest judici i l'única cosa que ha trobat són obstacles".

En la seva resposta, el jutge president del tribunal, O-Gon Kwon, ha assegurat que el tribunal i la cambra d'apel·lacions ha considerat "molt acuradament les sol·licituds de la defensa" i han arribat a la conclusió que Karadzic "ha tingut el temps de preparació adequat".

"Tal com li vaig dir anteriorment, és el tribunal i no l'acusat el que determina quan se celebra el judici, tenint en compte totes les circumstàncies rellevants per garantir que el judici es desenvolupa de manera adequada". Per això, ha recomanat a Karadzic que "dediqui tots els seus recursos a concentrar-se en la preparació del judici en si mateix" i li ha recordat que, "pel seu interès, el millor és que participi i assisteixi completament en el judici perquè es pugui fer justícia".

Karadzic, de 64 anys, es representa a si mateix en el judici i ha argumentat que necessitava deu mesos més per preparar la seva defensa pels onze càrrecs que se li imputen, entre els quals dos són per genocidi en relació amb la matança de Srebrenica i altres atrocitats, que ell nega.

L'audiència d'aquest dimarts abordarà la manera de resoldre la situació, amb opcions que van des de continuar el judici en absència de Karadzic, en cas que decideixi boicotejar-lo; buscar un advocat d'ofici, o ajornar el procés perquè l'advocat designat tingui temps per preparar-se.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut