Barcelona

El debat mundial per renovar Kyoto s'enceta a Barcelona amb la incògnita encara dels EUA

Barcelona és, durant tota la setmana, la capital mundial en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta trobada internacional és l'última abans de la cimera de Copenhaguen, que es farà al desembre patrocinada per l'ONU i que haurà de servir per arribar a un compromís per substituir el Protocol de Kyoto. La trobada a Barcelona reuneix 4.000 representants d'uns 180 països. El president de la Generalitat, José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, han donat el tret de sortida oficial a l'esdeveniment. L'ONU alerta que sense els Estats Units serà molt difícil que la comunitat internacional arribi a un acord.

Actualitzat
Un total de 4.000 persones, amb delegats de més de 180 països, són a Barcelona amb la difícil missió d'arribar al màxim consens de cara a la cimera de Copenhaguen del mes que ve. La inauguració s'ha fet una mica més tard del previst a causa de problemes en l'acreditació i l'entrada al recinte de l'Hospitalet de la Fira de Barcelona.

El secretari de l'ONU per al Canvi Climàtic, Yvo de Boher, ha advertit que "el compte enrere ha arribat gairebé a zero. De Barcelona ha de sortir una "arquitectura bàsica i senzilla" que permeti assolir un acord per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Copenhaguen. Els Estats Units són una peça clau per aconseguir avenços significatius perquè la comunitat internacional no acceptarà cap acord sense el vistiplau nord-americà. El responsable de l'ONU contra el Canvi Climàtic no espera que surtin números concrets de Barcelona, però sí "un pacte general. Aquests cinc dies són crítics en el camí cap a l'èxit a Copenhaguen", ha afegit.

El protagonisme d'aquesta primera jornada ha estat per a les autoritats, que han coincidit a destacar que cal arribar com més aviat millor a un acord, perquè el canvi climàtic, han dit, és un problema que ens afecta a tots.

La vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, ha recordat els efectes devastadors que està generant el canvi climàtic a tot el planeta. "Requerirà temps i serà una lluita de generacions, però això no ho fa més difícil, sinó més urgent", ha assegurat, i ha afegit que "és a nosaltres a qui ens correspon començar a caminar", malgrat que ha admès que segurament no en veurem els resultats.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha remarcat el paper de les regions i els ens locals en la lluita contra el canvi climàtic. El president també s'ha referit a la societat civil assegurant que una bona part ja ha començat la seva tasca. També ha intervingut el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que ha destacat que els acords finals de Copenhaguen hauran de ser a escala per tal que cada administració sàpiga quines funcions li corresponen, "com si fos un joc de nines russes".

El compromís dels Estats Units, una incògnita


L'objectiu de la trobada és avançar al màxim en les negociacions, tot i que encara hi ha diferències entre els països sobre l'abast de la reducció de les emissions de CO2, qui n'assumirà el cost i com. Una de les incògnites sobre el grau de compromís en la lluita contra l'escalfament global són els Estats Units, i en aquest sentit, la primera jornada de la cimera, no ha servit per esvair del tot els dubtes.

Els representants nord-americans han assegurat que estan compromesos amb la lluita, però sense concretar si se sumaran a les retallades d'emissions de gasos que han anunciat altres països. El cap de la delegació nord-americana, Jonathan Pershing, ha parlat de la importància d'avançar en aquesta matèria i d'arribar a acords, però no va revelar fins on està disposat a arribar el seu país. En vista del fet que el delegat nord-americà no ha marcat objectius, el representant de les Nacions Unides, Yvo De Boer, li ha demanat més concreció.

100 milions addicionals

El govern espanyol, en canvi, ha volgut donar exemple i ha reiterat, a través de la vicepresidenta De la Vega, que invertirà 100 milions d'euros addicionals en la reducció dels gasos contaminants. Per la seva banda, la Unió Europea, a diferència d'altres, porta a la reunió de Barcelona una posició comuna basada en el conegut triple 20, és a dir, que s'arribi a un 20% d'estalvi en el consum energètic i que les energies renovables suposin un 20% del total l'any 2020.

Coincidint amb aquests esdeveniments d'abast mundial, organitzacions ecologistes han organitzat actes per fer visibles les seves reivindicacions. A l'entrada del recinte on es reuneixen els líders mundials, un miler de despertadors han sonat alhora per "despertar" consciències. Paral·lelament, a la Sagrada Família, tres pancartes gegants demanen al món que se salvi el clima.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut